Nijmegen past extra duurzame rioolbuizen toe
Nijmegen gaat in de Nijmeegse Haterseveldweg een vuilwaterriool aanleggen met bijzondere rioolbuizen die extra duurzaam zijn; ze zijn gemaakt met gerecycled betonpuin en die dankzij een innovatief bindmiddel veel milieuvriendelijker zijn dan het gangbare Portlandcement. Een gedeelte van de standaard grondstoffen van beton (grind) wordt vervangen door een speciaal
geselecteerd betongranulaat uit bouw- en of sloopafval.
Duurzamer gaan werken en duurzamere materialen gebruiken doe je niet alleen. Om structureel duurzamer te gaan werken onderzoeken deskundigen, leveranciers en grondstoffenproducenten samen in de Betonketen Arnhem Nijmegen naar mogelijkheden om beton
innovatief te verduurzamen, met behoud van kwaliteit.
Logische stap
De keuze voor Nijmegen is logisch. “In 2018, toen Nijmegen Green Capital was, deden we al een pilot met rioolbuizen met 10 procent gerecycled beton,” zegt Geert Hendrik, coördinator Duurzaamheid bij de gemeente: “Het is geweldig om hier weer een primeur te hebben. We werken hard aan duurzaamheid in de openbare ruimte en zoeken actief samenwerking met bedrijven zoals De Hamer.”
Geopolymeer bindmiddel
De nieuwe buizen bevatten een geopolymeer bindmiddel, bestaande uit 85 procent hergebruikt materiaal, wat zorgt voor minstens 70 procent minder CO₂-uitstoot. Tests bevestigen dat de duurzame buizen dezelfde eigenschappen hebben als traditionele. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor zuuraantasting in het riool. Een deel van het traject wordt met traditionele buizen uitgevoerd om goed te kunnen vergelijken. De Groot benadrukt dat dit niet de enige pilot is met het duurzame beton, maar wel de eerste met rioolbuizen. “ De rioleringsbuizen worden projectmatig geproduceerd met voor dit project een vervangingspercentage van 10%. Hiermee krijgt betonpuin en sloopafval een nuttig, hoogwaardig tweede gebruik en worden minder primaire grondstoffen gebruikt.
Over Betonhuis Riolering
Betonhuis Riolering is een vereniging die de kennis en toepassing van beton voor rioleringen en leidingsystemen bevordert. De vereniging bestaat uit Martens Beton, LBN Betonproducten en De Hamer Beton. Betonhuis Riolering informeert haar stakeholders over de nieuwste duurzame ontwikkelingen in de sector en ondersteunt opdrachtgevers met technische vakkennis. Door samen te werken met marktpartijen en kennisinstellingen, ontwikkelen de leden nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.