nieuwspagina

Beton als stolp om CO₂ vast te leggen

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Screenshot uit youtube film 15 maart 2022 Laatste update 6 september 2022

Het is gebruikt in het tweede hoofdkantoor van Amazon in de Amerikaanse plaats Arlington en milieuvriendelijker dan traditioneel beton. Enig idee? Het gaat om beton dat CO2 vastlegt. 

Dankzij een vinding van het bedrijf CarbonCure bevat het beton in het enorme gebouw minder cement en zorgt het voor een lagere CO2-uistoot. Het geheim: tijdens het mengen van de grondstoffen wordt op een ingenieuze wijze kooldioxide (CO2) in het mengsel gespoten, waarna het uit ons milieu is verdwenen. Na een voorzichtige start een paar jaar geleden wordt de vinding op steeds meer plekken aan de overkant van de oceaan toegepast. Sinds de start zijn twee miljoen betonwagens gevuld met het mengsel, waarvan ruim een miljoen in het afgelopen jaar. Dat betekent een besparing van 66.000 ton CO2 in het laatste jaar.

CO2 reductie in Europa

Sinds kort heeft de technologie ook de oversteek over de oceaan gemaakt. Het Ierse beton- en asfaltbedrijf Kilsaran maakte onlangs namelijk bekend dat ook zij gaat werken met de techniek van CarbonCure. Daarmee is de onderneming de eerste in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Nederland zijn voor zover bekend nog geen betonproducenten die op deze manier CO2 besparen. Dat is verklaarbaar omdat deze techniek vooral werkt bij portlandcement. In Nederland wordt hoofdzakelijk hoogovencement toegepast." De ontwikkeling om CO2 in beton vast zien we bij de renovatie van het kantoor van De Nederlandsche Bank (DNB). De bank heeft de primeur in Nederland. Gerecycled beton wordt geïnjecteerd met CO2. Met hergebruik van grind, zand en cement uit het oude beton kan een CO2-reductie gerealiseerd worden van circa 75%. 

Groene vinding?

CNN wijdde drie jaar geleden een reportage aan de groene vinding. Daarvoor ging de omroep op bezoek bij het bedrijf Thomas Concrete, dat werkt met de technologie. Centraal op het terrein van de producent staat een installatie die de toevoer van CO2 regelt. Zo vormt ’t het magische hart van de milieuvriendelijkere betonproductie. Justin Lazeby, technical services manager van Thomas Concrete, legt uit: "Er is geen materiaal dat hetzelfde doet als beton. Er is niets dat dezelfde sterkte heeft en zo lang meegaat.” Hiermee geeft hij aan dat er in de bouw vrijwel geen alternatieven zijn voor het materiaal. 

In de CNN-reportage komt ook Christie Gamble aan het woord. Zij is directeur sustainability van CarbonCure. "Het werkt als een stolp. Het legt CO2 voor altijd vast in het beton. Het bevat minder cement, maar is net zo sterk als traditioneel beton." Het beton dat met een installatie wordt geproduceerd zorgt voor vijf procent minder CO2-uitstoot. Gamble. "Als we het wereldwijd zouden toepassen dan bespaart dat 700 megaton CO2 per jaar. Dat is vergelijkbaar met wat 150 miljoen auto’s jaarlijks uitstoten.”

Geen eenvoudige opgave 

Christie Gamble: ,,Als je tien jaar geleden zou hebben gezegd dat er ooit CO2-neutraal beton zou bestaan, dan zouden we zeggen: dat gaat niet gebeuren. Maar nu zijn we op de weg daarnaartoe, al zal het niet makkelijk worden. Met elkaar zullen het anders moeten gaan doen”, zegt Gamble. "De betonindustrie is in Amerika langzaam met veranderingen en innovaties en dat is ook best wel te begrijpen. Het is een industrie waarin kwaliteit alles is. Betonconstructies staan er vaak voor meer dan 75 jaar en zorgen voor een grote veiligheid. Als beton niet voldoet aan de eisen dan zijn de gevolgen catastrofaal.” Voor de kosten hoeven de betonproducenten het niet te laten, aldus Gamble. Ze betalen voor de installatie en ook voor het kopen van CO2, maar besparen op cement.

CNN: CarbonCure heeft ontdekt hoe CO2 in beton kan worden vastgehouden en sterker kan worden gemaakt (2018).

Problemen van morgen oplossen

Justin Lazeby, technical services manager van Thomas Concrete vertelt: ,,In het begin waren we sceptisch, omdat het zo anders was dan wat we gewend waren te doen. Maar we willen ook de problemen van morgen oplossen.”  De reportage eindigt bij de bouwplaats van een groot pand in een trendy buurt in Atlanta. ,,Hier is 1,5 miljoen pounds (=ongeveer 700 ton) CO2 bespaard”, zegt Gamble. "Dat is vergelijkbaar met wat 800 vierkante kilometer bos in een jaar tijd vastlegt.” De industrie zou veel meer dit soort innovaties moeten gebruiken, vindt ze. ,,Elke keer als ik beton zie, dan zie ik een gemiste kans op CO2-beparing. Dit motiveert ons om door te gaan in onze missie. Misschien duurt het twintig of vijftig jaar, misschien dat er iets geks in vijf jaar tijd gebeurt. Maar wij zien in elk geval dat het proces begonnen is.”

Vertel uw verhaal

Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen en gebruikers die hun kennis van beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk.

Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978