Bij het project in Tsjechië werd het oude beton met een dikte tussen 1 en 4 cm eerst gefreesd en vervolgens gestraald voor een betere hechting.
Carbon wapening van de toekomst is duurzamer en lichter dan staal
Werner Sinz (links op de foto) wil voor zijn pensionering graag voor 100 miljoen euro aan carbon wapening verkocht hebben. De directeur van Hitexbau in Duitsland heeft er vertrouwen in dat het de komende jaren lukt om tussen de vijf en tien miljoen vierkante meter af te zetten. ,,Over twintig jaar zul je nog maar heel weinig staal in wapeningen van beton hebben”, zegt hij.
Dat is prettig voor het milieu, want beton met een wapening van carbon kan veel dunner zijn dan beton met een stalen wapening. ,,Dan heb al gauw te maken met een dikte van 3 tot 4 centimeter ten opzichte van 1 centimeter met carbon.” Maar het verbetert ook de arbeidsomstandigheden van de mensen in de productie of op de bouw, want carbon is schoner, lichter en dus veiliger.
Licht van gewicht
Bart van Gorp (rechts op de foto), salesmanager voor de Benelux: ,,We hadden een gesprek met een bedrijf dat prefab wanden maakt en daar zeiden ze: met dit gewicht wordt het werk aantrekkelijker omdat het lichamelijk een stuk minder zwaar is.” Het Duitse bedrijf Hitexbau komt voort uit het familiebedrijf Albani, producent van onder andere gordijnen. ,,Sinds 2015 zijn we met Hitexbau ook actief in de technische toepassingen. We hebben er flink in geïnvesteerd”, zegt Werner. ,,We geloven dat we zorgvuldig met ons milieu moeten omgaan." Beton is een relatief CO₂-arm bouwmateriaal. Jaarlijks gaat het in Nederland om slechts 1,6% van de totale uitstoot (inclusief wapeningsstaal). "Met een wapening van carbon, maar ook met glas en basalt kunnen we dat nog verder terugdringen. Bovendien is het materiaal veel lichter en kun je er meer eenheden tegelijk van vervoeren, waardoor je ook bespaart op transport. En het gaat twee keer zo lang mee als staal.”
Grijns
Bart haalt een sample van ongeveer 20 vierkante centimeter uit een map, overhandigt en bekijkt geamuseerd de reactie. ,,Ik zie je verbazing over hoe licht het materiaal is. Zo’n grijns zien we vaker als mensen de wapening van carbon in handen krijgen.” Werner vult aan: ,,Het is vier keer lichter dan staal en zes keer sterker. Dus het mag ook 24 keer zo duur zijn”, zegt hij, waarna hij een lach door de ruimte laat schallen.
De familie Albani ziet vooral toekomst in de technische toepassing en minder in de traditionele textielproducten. ,,Daar is veel minder innovatie toe te passen. We doen wel aan hergebruik van materialen, maar veel meer is niet te behalen. Bovendien is de toekomst door de concurrentie van Azië onzeker. Op het gebied van technische toepassingen zoals de carbon wapening hebben we een grote voorsprong op het oosten.”
Open mind
Volgens Werner en Bart is er nog een weg te gaan om betonproducenten en aannemers te overtuigen het materiaal te gebruiken. ,,Als je bijvoorbeeld prefab wanden maakt en geen staal meer gebruikt, maar carbon wapeningen, moet je het hele productieproces aanpassen. De wanden kunnen dunner, de openingen voor de kozijnen zijn anders. Een mooie uitdaging, maar er moet wel geïnvesteerd worden.” Het zijn tot nu toe vooral kleinere bedrijven met jonge mensen die interesse hebben in de carbon wapening. ,,De bouw is een traditionele sector, waar veranderingen langzaam gaan. Maar als je te maken hebt met een jongere generatie en een open mind, dan zijn ze meestal wel geïnteresseerd. Het is wachten op het eerste grotere bedrijf die het gaat toepassen. Ik geloof dat het dan heel hard gaat”, zegt Werner.
Certificering van wapening
Dan moeten eerst wel wat hobbels genomen worden op de weg van de certificering van de wapening. In enkele Europese landen is het al geregeld, maar bij de meeste is zo’n goedkeuring er nog niet. ,,Dat betekent dat je elke keer weer de berekeningen moet laten maken. Dat kost tijd en geld.”
Het bedrijf ziet zich als koploper en is al wel klaar voor een opschaling. ,,We kunnen nu vier miljoen vierkante meter per jaar produceren. Per machine is dat ongeveer 1,5 miljoen vierkante meter per jaar. Het kost een paar maanden om een nieuwe machine in gebruik te hebben; in een half jaar kunnen we de productie verveelvoudigen als dat nodig is.”
Vertel uw verhaal
Onder het motto 'De mooie duurzame eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen die hun kennis van beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk. Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.