nieuwspagina

CO₂-arm beton standaard voor grote vastgoedontwikkelaars en bouwers

Auteur: Persbericht Betonakkoord Foto: Betonakkoord 12 juni 2024 Laatste update 14 juni 2024

Grote vastgoedontwikkelaars en bouwbedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend om in de toekomst uitsluitend CO₂-arm beton te gebruiken. De betrokken partijen zijn BPD, Achmea Real Estate, Synchroon, Rijksvastgoedbedrijf, Dura Vermeer, BAM, Heijmans en de TBI-ondernemingen. De ondertekening vond plaats tijdens de vastgoedbeurs Provada, in aanwezigheid van directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers.

De verklaring benadrukt de noodzaak van verduurzaming in de betonsector. Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, stelt: "Deze intentieverklaring is een duidelijke boodschap naar de markt dat de verduurzaming van beton noodzakelijk en onontkoombaar is." Het initiatief is bedoeld om de bouwsector te helpen bij het verduurzamen en onderbouwen van hun werkwijze en inkoopkeuzes.

Betonakkoord

Het Betonakkoord signaleert dat verduurzaming een uitdaging blijft voor de betonindustrie, deels door een gebrek aan urgentie vanuit vastgoedontwikkelaars. Het nieuwe akkoord moet hier verandering in brengen. Deze coalitie is de eerste in een reeks van geplande coalities binnen de bouwsector. Het Betonakkoord richt zich op CO₂-reductie, circulaire economie, innovatie en onderwijs, en natuurlijk kapitaal, met als doel de concurrentiekracht, werkgelegenheid en export te vergroten zonder concessies aan kwaliteit, veiligheid en levensduur van beton.

Reactie Betonhuis 

"Met deze stap is een van de activiteiten uitgevoerd: het bijeenbrengen van een grote groep opdrachtgevers die gezamenlijk met innovatieve marktpartijen de vernieuwing in de betonketen verder gaan aanjagen," laat Remco Kerkhoven, adviseur Betonhuis, weten. "Onze industrie is klaar voor de grotere vraag naar CO₂-arm beton. Het is een van de grootste uitdagingen. De afgelopen jaren hebben wij deze uitdaging vertaald naar een opgestelde CO₂-Roadmap die zich richt op realistische doelen tot 2030, gebaseerd op de huidige beschikbare technieken en ontwikkelingen."

CO₂-Roadmap 

Zes betonproductgroepen, vertegenwoordigd door de technische commissies van Betonhuis, hebben reductiedoelen voor 2030 uitgewerkt en volgen de ontwikkelde perspectieven en reductiedoelen uit het Betonakkoord. "Er is al een reductie van 25% tot 30% gerealiseerd van 1990 tot 2022. De reducties volgens de roadmap variëren tussen 25% en 30% ten opzichte van 2022, wat in totaal een reductie van 50% tot 60% als ambitie mogelijk maakt. En dit wordt nu extra gestimuleerd door een intentieverklaring van de vastgoedontwikkelaars en de bouwers," voegt Kerkhoven toe.

Themapagina Betonakkoord
 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978