kennispagina

De Betonindustrie en CO₂: Wat is de impact op de totale uitstoot in Nederland?

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Jplenio1 (Freepik) 1 december 2024 Laatste update 15 december 2024

Beton is al decennialang een fundament van de moderne bouwsector en draagt bij aan de veiligheid en het welzijn van Nederland. Van woningen en kantoren tot bruggen en viaducten, beton is essentieel voor onze samenleving. Toch is de betonindustrie verantwoordelijk voor een hoeveelheid CO₂-uitstoot. Het aandeel van beton in de nationale CO₂-uitstoot bedraagt ongeveer 7% van de totale uitstoot in Nederland.

In 2023 werd de uitstoot van de betonindustrie in Nederland berekent op 1.904.661,5 kg CO₂ (ongeveer 1,90 Mton, bron: Monitoring Betonindustrie). Dit vertegenwoordigt ongeveer 65% van de markt. Om de impact van de betonindustrie van de totale CO₂-uitstoot in Nederland te berekenen, moeten we de uitstoot voor de gehele sector (100%) inschatten door 1,9 Mton te delen door 0,65. Ingeschat is dit 2,92 Mton (A1 t/m A3).

CO₂ uitstoot 1,8%

De totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland bedroeg in 2023 ongeveer 166 megaton CO₂-equivalenten, een daling van 6% ten opzichte van het voorgaande jaar. Hiervan was CO₂ verantwoordelijk voor het grootste deel van de emissies. 

Belangrijke sectoren die bijdragen aan de uitstoot zijn: de industrie (32%), mobiliteit (20%), landbouw (17%), elektriciteitsproductie (16%), en de gebouwde omgeving (12%)​, bron: Centraal Bureau Statistiek. Het percentage van nationale uitstoot van de betonindustrie is 1,76% (2,92/166).

Basis voor Nederland

Hoewel de betonindustrie verantwoordelijk is voor 1,76% van de nationale CO₂-uitstoot, mag de omvang van de sector niet worden onderschat. Beton wordt in Nederland op grote schaal gebruikt voor de bouw van woningen, kantoren en infrastructurele projecten. 

De enorme hoeveelheid beton die we gebruiken, verklaart in belangrijke mate het percentage van de CO₂-uitstoot. De sector speelt een belangrijke rol in het creëren van de veilige, duurzame infrastructuur die Nederland nodig heeft. Zie ook onze publicatie beton als basis voor een veilig en duurzaam Nederland.

Uitvoering CO₂ reductie 

Betonhuis en het Betonakkoord werken samen met verschillende partijen in de sector aan het verduurzamen van de betonindustrie. Het doel is om de CO₂-uitstoot drastisch te verminderen door te investeren in duurzame innovaties en circulaire productiemethoden. De Roadmap van Betonhuis biedt een concrete richting voor deze verduurzaming, met een focus op de productiefase van beton (A1 tot en met A3 van de levenscyclus). 

Daarnaast wordt de monitoring van de CO₂-uitstoot door Betonhuis ondersteund door digitale tools waarmee bedrijven hun uitstoot per product kunnen volgen en rapporteren. Deze transparantie helpt bedrijven niet alleen om hun milieuprestaties te verbeteren, maar ook om de overgang naar circulair en CO₂-arm beton te versnellen. Meer over de Roadmap staat in dit dossier.

Duurzame toekomst

Beton blijft een essentieel bouwmateriaal voor de toekomst van Nederland, zowel voor woningbouw als infrastructuur. Ondanks de uitstoot die gepaard gaat met de productie van beton, wordt er binnen de sector hard gewerkt aan verduurzaming. Door te investeren in circulaire processen, CO₂-arme materialen en innovatieve technologieën, kan de betonindustrie een bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatdoelen van Nederland. Meer over beton en CO₂ staat op onze themapagina.

Themapagina

 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978