Doe mee met de uitvoering van het Betonakkoord!
Ruim twee jaar na de ondertekening van het Betonakkoord is het meeste voorbereidende werk verzet. De roadmaps en het instrumentarium zijn zo goed als klaar. “Ik ben ervan overtuigd dat we nu in een fase zijn beland dat iedereen in de keten het Betonakkoord kan uitvoeren. Informeer je over het Betonakkoord en doe mee!”, aldus Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord.
Waarom een Betonakkoord?
Het Betonakkoord is gesloten om de milieu impact van beton nog verder te verlagen en tegelijkertijd de innovatiekracht van de sector te versterken. Het is een vervolg op de eerder afgesloten Green Deal Verduurzaming Betonketen. De meerwaarde van het Betonakkoord is dat het concrete doelen in de tijd tot 2030 bevat en aangeeft hoe die bereikt kunnen worden. Direct na ondertekening op 10 juli 2018 is met een flink aantal partijen de uitvoering gestart. Betrokken zijn de hele betonketen, opdrachtgevers, de recycling- en sloopsector, maar ook de bouwbedrijven, overheden en onderzoekers. Een hele groep supporters, zoals brancheorganisaties ondersteunt ons.
Cramer: “Alleen samen kunnen we de doelen halen, dus doe mee! Dit is de kans om uw eigen ideeën, wensen en behoeften met de betonsector te delen. Praat mee over het beton van morgen. Bij het realiseren van uw eigen ambities zult u een proactieve, innovatieve sector aan uw zijde vinden, gericht op het verder verduurzamen van de bebouwde omgeving. Op termijn is dit goed voor zowel de BV Nederland als voor u als partner in de betonketen. Door mee te werken aan het verduurzamen van beton, draagt u bij aan uw eigen doelstellingen, zoals circulariteit en het verminderen van de CO2-uitstoot.”
Doelen
In het Betonakkoord zijn op vier inhoudelijke thema’s doelen geformuleerd:
- Afspraken maken om circulair ontwerpen te stimuleren zoals het ontwikkelen en toepassen van een systematiek die gebaseerd is op de R-ladder
- Een vermindering van de CO2-uitstoot in de betonketen met 30% t.o.v. 1990 als ondergrens, te behalen in de keten, met daarbij een inspanning gericht op de nationale CO2-reductie ambitie van 49% uit het Regeerakkoord Rutte III (2017)
- 100% hoogwaardig hergebruik van beton (componenten, elementen, grondstoffen)
- het creëren van een netto positieve waarde van natuurlijk kapitaal
Om te meten of we voortgang boeken, gebruiken we een instrument, de Milieu Kosten Indicator (MKI). Deze wordt ook toegepast door opdrachtgevers wanneer zij volgens het Betonakkoord willen uitvragen. Het andere belangrijke doel van het Betonakkoord is om de kennis, het onderwijs en innovatie met elkaar verder te brengen op het gebied van de vernieuwing van beton.
Innovaties zijn nodig
We hebben gezien dat de sector innoveert. Er zijn al veel innovaties direct toepasbaar. Sommige innovaties moeten in samenwerking met een opdrachtgever nog een keer goed getest worden en zijn dan over 1-3 jaar gereed. We noemen dit Technology Readiness Level 8 (TRL 8). Vervolgens hebben we nog een interessante categorie TRL 6 en 7: deze innovaties moeten nog verder beproefd worden maar kunnen wel binnen drie tot vijf jaar in praktijk worden gebracht. Het werk hieraan gaan we samen met de opdrachtgevers goed en efficiënt verdelen, zodat we niet allemaal dezelfde innovaties gaan beproeven, maar goed met elkaar afstemmen. Hiervoor boren wij innovatiegelden aan.
Slagvaardige organisatie
We hebben een slagvaardige organisatie opgezet. Over alles kan natuurlijk lang gediscussieerd worden, maar dat willen we vermijden. Alles moet zich richten op ‘doen’. Een stuurgroep neemt de besluiten en een onafhankelijke monitoring commissie bekijkt of wij op schema lopen en zal ons bij de les houden. Er zijn zeven uitvoeringsteams opgezet die al het voorbereidende werk doen. Dat hebben zij grotendeels al eind van dit jaar af; de rest komt volgend jaar. Op 1 januari 2022 moet alles zo zijn voorbereid dat iedereen – u allen dus – hiermee aan de slag kunnen. Idealiter zouden er dan geen vragen meer moeten zijn over wat iedereen kan doen en hoe. Tegelijkertijd hoeven we niet nog anderhalf jaar te wachten alvorens te beginnen. Want ook nu al kan iedereen milieumaatregelen nemen.
Opdrachtgevers aan zet!
Cramer: “Opdrachtgevers kunnen door hun uitvraag ervoor zorgen dat de markt volgens het Betonakkoord gaat handelen. De groep opdrachtgevers die zich hierachter schaart groeit. Naast RWS, Prorail, Rijksvastgoedbedrijf en alle provincies zijn ruim 35 gemeenten aangehaakt. Zij hebben al diverse projecten gerealiseerd. Zie bijvoorbeeld de website van Betonhuis. De inzet is om per 1 januari 2022 alle publieke en private opdrachtgevers te laten deelnemen aan het Betonakkoord. Om dit te realiseren heeft de Rijksoverheid actieve steun toegezegd. Dus opdrachtgevers, doe mee! Jullie kunnen ook een bijdrage leveren aan de monitoring van de resultaten en innovaties stimuleren door te zorgen voor experimenteerruimte”.
Kortom, het Betonakkoord is in beweging. U kunt allen meedoen en via www.betonakkoord.nl op de hoogte blijven van de ontwikkelingen. Dan kunt u zich goed voorbereiden op hetgeen ook op uw bedrijf of organisatie gaat afkomen!