Een milieuvriendelijke flexibele milieustraat die de wereld helpt en miljoenen euro’s bespaart
Een flexibele betonnen milieustraat die miljoenen euro’s bespaart
Al ver voordat circulair en modulair bouwen in Nederland voet aan de grond kreeg, begon Ron van Ommeren met zijn bedrijf Modulo Milieustraten. Reeds in 2008 startte hij met het maken van losse betonnen elementen voor milieustraten. Door die modules zijn die centra makkelijk aan te passen, uit te breiden of zelfs helemaal te verplaatsen.
Milieustraten zijn plekken waar afval weer grondstof wordt, maar vreemd genoeg zijn veel inleverpunten zelf niet zo circulair. Als ze opnieuw ingericht moeten worden of verplaatst, is het vaak slopen en nieuw bouwen. Zonde van de grondstoffen en het geld, vindt Ron van Ommeren. En daarom produceert Modulo Milieustraten U-vormige betonnen elementen, gemaakt met ecogranulaat. Het bedrijf is sinds 2019 aangesloten bij het Madaster, waar klanten precies kunnen zien welke grondstoffen zijn gebruikt bij de productie ervan. ,,Dat geeft inzicht in de circulariteitswaarde”, zegt hij.
Aarde goed doorgeven
Steeds meer gemeenten in Nederland en Duitsland ontdekken het gemak, de kostenbesparing en de positieve effecten voor het milieu. ,,Soms is duurzaamheid alleen maar een mooi woord, maar wij hebben echt de drive om de wereld beter te maken. Je hebt kinderen en wilt de aarde goed doorgeven. Ik wil daar maximaal aan bijdragen.” Van Ommeren vervolgt: ,,Daarom hebben wij het Betonakkoord direct ondertekend, al lopen we een heel stuk voor op de afspraken daarin. Zo gebruiken wij sinds 2014 al 70 procent ecogranulaat bij de productie van onze betonelementen, terwijl in het Betonakkoord staat dat je op 30 procent in 2030 moet zitten. Ik ben geen echte betonman”, zegt de ondernemer in zijn moderne kantoor in Soest. Inmiddels weet hij er al wel veel meer van dan bij de start in 2008. Van Ommeren heeft een lange staat van dienst op allerlei terreinen. Hij werkte sinds zijn studietijd in supermarkt, schoenwinkel, kunsthandel, horeca, ICT en adviesbureau.
Ommekeer
Zijn eerste stap op het ondernemerspad was toen hij het adviesbureau Mirror Management begon. ,,Ik hielp bedrijven hun kracht te hervinden, de koers te bepalen en communiceren. We hebben vijf jaar lang mooie projecten begeleid. De ommekeer kwam toen we voor een hogeschool acht maanden hadden gewerkt aan een blauwdruk van de nieuwe organisatie. Er kwam een nieuwe bestuursvoorzitter en die nam een programmamanager mee die ongeveer alles anders wilde doen dan de door ons ingeslagen koers. Toen was ik er in één keer klaar mee.”
Na een bezinningstijd van een half jaar werd Van Ommeren gebeld door een vriend die had gehoord dat een producent van modulaire milieustraten in Frankrijk iemand zocht die daar ook buiten Frankrijk en Spanje mee aan de slag wilde gaan.
In beweging
,,Ik was geloof ik nog nooit op een milieustraat geweest. Ik ben eerst naar Frankrijk gegaan en ben daarna eens gaan praten met de directeur van de milieustraat in hier in Soest. Die raadde me aan om naar de Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsmanagement te gaan.” Daar constateerde hij dat de afvalbranche constant in beweging was en dat dat ook niet zou stoppen. ,,Er verandert voortdurend wat op het gebied van afval en de regelgeving daarover. Alle bestaande milieustraten zaten op dat moment nagelvast, met keerwanden, aarde en een plaat. Terwijl er juist behoefte was en is aan flexibiliteit”, zegt Van Ommeren. Hij vervolgt: ,,Onze elementen kun je relatief eenvoudig en snel verplaatsen. Zo maak je veel minder kosten. Je hebt wel iets meer beton nodig, maar omdat je de ruimte onder de milieustraat kunt gebruiken voor opslag en sociale doeleinden, heb je dubbel ruimtegebruik. Je hoeft elders op het terrein veel minder gebouwen te realiseren, want bijna alles kun je onder de milieustraat doen.”
Iconisch project
Een in het oog springend voorbeeld is het circulair ambachtscentrum in Almere: het Upcyclecentrum. ,,Dat is een iconisch project. Het is het eerste centrum in Europa waar afval, of eigenlijk grondstoffen voor honderd procent omgezet worden naar nieuwe producten. Er is ook een belevingscentrum waar schoolkinderen en bedrijven bewust worden gemaakt van hergebruik.” Er zijn ook gemeenten die iets minder groot uitpakken, maar de ruimte onder de modulaire betonnen elementen wel gebruiken voor andere doeleinden. Ze benutten het als plek waar mensen kringloopspullen kunnen afgeven, voor een repaircafé, als opslag- en demontageruimten en kleed- en doucheruimtes voor medewerkers. Niet alleen de aanleg is milieuvriendelijker dan ‘vaste’ milieustraten. ,,Als je wilt verplaatsen of opnieuw inrichten hoef je niets meer te slopen en af te voeren. Je kunt de elementen op een andere plaats zo weer hergebruiken. Dat scheelt je bovendien tachtig procent in de kosten. En je kunt ze ook bij ons inruilen als je bijvoorbeeld grotere elementen nodig hebt. Het is nog maar een kleine stap naar Milieustraat as a Service, ook wel MaaS genoemd”,zegt Van Ommeren.
Samen optrekken
Het is volgens Van Ommeren belangrijk om samen op te trekken: ,,Dat kun je doen door een netwerk van milieustraten op te zetten in een Publiek Privaat Partnership. Een voordeel is dan ook dat je de kennis bundelt, waardoor gemeenten en centrale overheid er opgeteld veel minder uren in hoeven te steken.”
Van Ommeren ,,Mijn droom is dat er geen grondstoffen meer verspild worden en dat alle gemeenten onderdelen van milieustraten kunnen uitwisselen. Je bespaart zo tientallen miljoenen aan bouw- en advieskosten en heel veel CO2-uitstoot.”
Vertel uw verhaal
Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen en gebruikers die hun kennis van beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk.
Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.