nieuwspagina

Eerste Betonhuis symposium geslaagd

Auteur: Remco Kerkhoven 26 juni 2019 Laatste update 2 juni 2020

Op dinsdag 25 juni 2019 organiseerde Betonhuis haar eerste symposium in Vianen. Het thema van het evenement was 'Beton voor een duurzame toekomst van Nederland'. Op het programma stonden verschillende lezingen over de circulaire en CO2 uitdagingen van de betonketen. 

Jaarlijks gebruiken we in Nederland ongeveer 15 miljoen m3 beton. Dat zorgt in Nederland voor 2% van de totale CO2-uitstoot. Al decennialang zijn we koploper in het gebruik van CO2-arme bindmiddelen en duurzame betonconstructies, maar er liggen nieuwe ambitieuze maatschappelijke vraagstukken om nog een stap verder te gaan. Hoe werd tijdens het symposium door verschillende sprekers toegelicht. Voorzitter Rob van Gijzel gaf aan dat de cement -en betonsector aan het veranderen is en de circulaire gedachte omarmt. Wat betreft de CO2 uitdagingen was hij duidelijk: “Wij willen naar een Europees level playing field. Een CO2 heffing alleen in Nederland kan niet. Dan loop je voor de muziek uit. Er is veel zorg over de toekomst, maar de maatschappelijke vragen kunnen wij niet alleen beantwoorden. Dat moeten wij samen doen!"

Beton heeft het in zich om de doelen uit het Betonakkoord te halen

Friso van der Zee (Wageningen Environmental Research) sprak over de Biodiversiteit bij zand en grind winning. En kwam tot de conclusie: zand- en grindwinprojecten realiseren tal van nieuwe natuurgebieden in het rivierengebied. De biodiversiteit is na de winning hoger dan voor de winning. Met name de natte natuur profiteertZand- en grindwinprojecten leveren flinke bijdrage aan waterveiligheid. Wat zijn de gevolgen van de juridische inpassing van circulair bouwen? Deze vraag werd beantwoord door Alexandra Boot (Boot advocaten). Zij gaf aan dat er nu al 114 definities van circulair bouwen zijn." Eigenlijk zijn ze allemaal goed, maar maak geen gebruik van bestaande juridische modellen, deze zijn niet geschikt voor circulair bouwen.", was één van haar punten. De Nederlandse regering onderzoekt de introductie van een directe heffing op industriële broeikasgasemissies en een verschuiving in belasting op gas en elektriciteit. Dorine Helmer (PwC) gaf een toelichting op de effecten hiervan. Evert Schut (Rijkswaterstaat) gaf het advies om samen na te denken over welke informatie je over 100 jaar nodig hebt om het zelfde product te kunnen maken. Hoe zorg je dat die informatie bewaard blijft. Mantijn van Leeuwen (NIBE) sloot de middag af. "De transitie zal serieuze investeringen vragen van opdrachtgevers en bedrijven. Beton heeft het zeker in zich om de doelen uit het betonakkoord voor 2030 te halen. De tijd is kort en er moet wel het nodige gebeuren".

Bijna 100 deelnemers

Aan het symposium namen bijna 100 mensen deel. Het waren veel mensen uit de cement- en betonindustrie, maar ook mensen die werkzaam zijn bij de overheid of adviesbureaus en deelnemers aan het betonakkoord.

De (totale) presentatie van de sprekers is hier te downloaden.