Enzym repareert met CO₂ scheuren in beton
Zelfreparerend beton bestond al, maar beton dat zelf scheurtjes herstelt met CO2 uit de lucht nog niet. Maar daar heeft de Worcester Polytechnic Institute verandering in gebracht. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit kopieerden namelijk een eigenschap van bloed en pasten die toe op beton. Met verrassend resultaat.
Verantwoordelijk voor deze innovatieve toepassing is het enzym carboanhydrase. Die zit in het bloed en heeft de eigenschap om snel CO2 uit lichaamscellen te halen en dat af te voeren naar de longen. Die zorgen met het uitademen voor verder transport. Nu blijkt carboanhydrase ook te werken in beton.
Sterk genoeg
Onderzoekers van de universiteit van Worcester roerden de stof door een cementmengsel en dat bleek helend voor het beton te werken. Als er kleine scheurtjes ontstaan komt de stof in actie, haalt CO2 uit de buitenlucht en zet dat om in kalksteen. Het nieuw gevormde deel lijkt volgens de onderzoekers sterk genoeg om de stevigheid van het beton te behouden. Zelfhelend beton met kalk producerende bacteriën bestaat al langer en is ook al in de praktijk toegepast. Bij die oplossing is er water nodig om scheurtjes te repareren. Bij beton met het ‘CO2-enzym’ is buitenlucht voldoende.
Nieuw onderzoek
Of het ook werkt als er van binnenuit een scheur in beton ontstaat is nog niet duidelijk, maar dat moet nieuw onderzoek uitwijzen. Hoewel bij dit zelfhelende beton CO2 nodig is, lijkt het niet meteen een oplossing te bieden voor de klimaatproblemen. De hoeveelheid CO2 die door het zelfhelende beton uit de lucht wordt gehaald is namelijk minimaal.