nieuwspagina

Gemeente Tilburg stimuleert de markt om de CO₂-uitstoot te verminderen

Auteur: Kees Jansen Foto: Kees Jansen 11 februari 2022 Laatste update 19 augustus 2022

De gemeente Tilburg heeft bij de herinrichting van het Pater van den Elsenplein in de wijk Groenewoud gekozen voor een duurzame uitvoering. Op en rond het nieuwe plein liggen alleen maar milieuvriendelijke betonnen straatstenen, bij het leggen zijn elektrische machines gebruikt. 

,,Het kost wel wat meer, maar je hebt als overheid een voorbeeldfunctie”, zegt projectleider Marco Klessens van de gemeente Tilburg. ,,Bovendien hoop je als vliegwiel te werken. Je wilt de markt stimuleren om ook op deze manier de CO2-uitstoot te verminderen.” De straatstenen, gemaakt van CERO cement-arm beton, zijn geleverd door Struyk Verwo Infra, lid Betonhuis sector Bestrating.

De basis voor de plannen voor de herinrichting van het plein ligt rond 2007. Destijds was er nog helemaal geen sprake van duurzame stenen en elektrische machines. ,,Dat kwam ter sprake nadat bekend was welke aannemer het zou gaan uitvoeren”, zegt Klessens. ,, Het initiatief om duurzame stenen en elektrisch te leveren en aan te brengen komt van aannemer Broeren uit Tilburg.”

Bedrijfsleider Ruud van de Pol van Broeren: ,,In het bestek stond niets op dit gebied voorgeschreven, gewoon standaard betonklinkers. Wij werken geregeld samen met Struyk Verwo Infra, kennen hun CERO klinkers en weten dat Tilburg een gemeente is die open staat voor milieuvriendelijke oplossingen. Daarom hebben we voorgesteld om deze klinkers te gebruiken, elektrisch aan te voeren en ook te leggen.”

Klimaatfonds

Projectleider Klessens van de gemeente Tilburg : ,,We wisten dat het duurzamer maken van het plein meer kosten met zich mee zou brengen, maar het college van b en w heeft er toch bewust voor gekozen. Ook aannemer Broeren levert hieraan een bijdrage. We zijn samen met de betrokken partijen tot een mooie constructie gekomen.” Tilburg dekt een deel van de meerprijs dankzij geld uit het gemeentelijke klimaatfonds.

Peter van Dam, projectadviseur van Struyk Verwo Infra vult aan:,, We hebben 10 tot 12 jaar geleden al heel bewust gekozen voor duurzaamheid als onderdeel van ons beleid. Al vòòr het Klimaatakkoord, de Green Deal en het Betonakkoord hebben wij duurzaamheid als een van onze strategische pijlers benoemd. Daarom hebben we bijvoorbeeld een machine omgebouwd voor de productie van cementloze betonstraatstenen. Met onze bestratingsproducten kan de CO2-uitstoot dalen tot maar liefst 70 procent. En daarbij kunnen de stenen ook opnieuw worden gebruikt.” 

Marco Klessens
Wij willen als gemeente een verandering teweegbrengen. Bij leveranciers, aannemers, maar ook bij andere gemeenten.

Aannemer Broeren heeft speciaal voor dit project nieuw elektrisch materieel aangeschaft om machinaal te kunnen bestraten. ,,We willen steeds verder gaan en bieden in Tilburg, maar ook bij andere gemeenten de klinkers aan en ook om die elektrisch te leggen. Op die manier krijg je meer afzet en worden de kosten lager. We willen dat dit de standaard wordt.” 

Het plein is niet alleen duurzaam dankzij de stenen en de elektrische aanleg. ,,Er komt veel meer groen, waardoor de hittestress afneemt. Doordat de Jumbo supermarkt midden op het plein is afgebroken en verhuisd naar een plek aan de rand, kan de wind in warme periode voor meer verkoeling zorgen. Ook zijn kleine groene tuintjes voor de huizen aan het plein gemaakt. Verder is het plein voorzien van een groene wadi, waar het regenwater bij buien naartoe stroomt in het ter plekke in de grond zakt.

Waterlabyrint

Ook het sociale aspect is belangrijk. Projectleider Klessens: ,,We hebben drie plekken waar wat te beleven is. Eén is puur op ontmoeten gericht, één op spelen en één op beleven.” Op de eerste plek staan enkele speels geplaatste bankjes, de tweede heeft uitdagende speeltoestellen en de derde een hinkelpot, een waterlabyrint een gekleurde tegels waarop je Twister kunt spelen.

De gemeente Tilburg heeft in verschillende publicaties op social media het milieuvriendelijke karakter van het plein onder de aandacht gebracht en ook was er aandacht in verschillende bladen. Dat past allemaal in de doelstelling om ook andere opdrachtgevers te stimuleren andere materialen te gebruiken. Klessens: ,Wij willen als gemeente een verandering teweegbrengen. Bij leveranciers, aannemers, maar ook bij andere gemeenten. Je moet een keer beginnen en hoopt dat die beweging zich doorzet. We zijn dan ook blij dat Broeren en Struyk Verwo Infra deze stap hebben genomen. Zelf zullen we dit ook bij andere projecten doen, al zal het nog niet meteen in deze omvang zijn.”

Vooruitstrevend

Bas van der Pol is de Tilburgse wethouder ruimtelijke ordening, (circulaire) economie en energietransitie: ,,We werken voortdurend aan een duurzamer Tilburg. Het Pater van den Elsenplein bevat alle belangrijke elementen die nodig zijn voor de toekomst van de stad. We zorgen voor meer groen en biodiversiteit en vangen het regenwater op. Dit maakt het plein een koelere plek. En we gebruiken duurzame, waar mogelijk hergebruikte, materialen. De duurzame manier van werken sluit daar perfect op aan. Hopelijk zetten we met dit project de toon voor een nieuwe manier van werken.”

Vertel uw verhaal

Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen en gebruikers die hun kennis van beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk.

Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978