nieuwspagina

Morssinkhof verwarmt productiehal met restwarmte: 'gewoon boerenverstand gebruikt'

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Kees Jansen 12 oktober 2024 Laatste update 14 oktober 2024

Goed voor het milieu, prettig voor de werknemers en ook nog eens een stuk goedkoper. Het verwarmen van een productiehal met restwarmte van persluchtcompressoren heeft veel voordelen. En het aanleggen van het systeem heeft bovendien niet veel gekost. ,,We hebben gewoon ons boerenverstand gebruikt”, zegt assistent-locatiemanager Frank Scholten van de Hardenbergse vestiging van Morssinkhof Groep.

Het verhaal begint een paar jaar geleden. De gasprijs gaat omhoog en bedrijven kijken kritisch waar er te besparen valt op de gasrekening. Zo ook Morssinkhof. ,,We kijken altijd hoe het duurzamer kan. Als het goedkoper wordt is dat helemaal mooi, zegt coördinator productinnovatie en duurzaamheid Geert Morssinkhof (links op de openingsfoto).

Warmte naar buiten, jammer

,,Tot een jaar of twee geleden voerden we de warme lucht die werd geproduceerd door de compressoren af naar buiten en naar de bunkers met zand en grind om te zorgen dat ze ook in koudere periodes goed blijven doseren. Maar ja, de naastgelegen productiehal verwarmden we met gas. Toch jammer”, zegt Frank.

Als lid van de vrijwillige brandweer kon hij makkelijk aan een viergasmeter komen om te kunnen beoordelen of de warme lucht van de compressor veilig gebruikt zou kunnen worden om de productiehal te verwarmen. En dat bleek zo te zijn. ,,Ik had al wel het idee dat het geen probleem zou zijn, maar je kunt het beter zeker weten.”

Geen duur systeem

En zo werden in de afvoer van warme lucht een T-stuk en een paar meter pijp aangebracht om de productiehal te kunnen bereiken. ,,Er zit in klep in om te kunnen reguleren. Dat doen we gewoon met de hand en niet met een duur systeem”, zegt Frank. In de zomerperiode gaat de warme lucht naar buiten, omdat het anders niet te harden zou zijn in de werkruimte.

In de winter gaat de ongeveer 70 graden warme lucht wel naar de nabijgelegen productiehal. ,,Het werkt zo goed dat de jongens in hun T-shirt staan te werken”, zegt Frank. Omdat er dus genoeg warmte van de compressoren af komt, is besloten ook een iets verder weg gelegen hal te voorzien van de gratis warme lucht.

Geert Morssinkhof: ,,Die lucht wordt vrij precies naar het gedeelte geleid waar de mensen werken, zodat het geen effect heeft op de betonproducten die daar uit liggen te harden. Als het daar te warm zou worden of het klimaat anderszins verstoord, dan gaat de kwaliteit achteruit en dat wil je natuurlijk niet.”

De kosten voor het warmteterugwin-systeem zijn door het eenvoudige ontwerp laag. ,,Als we straks ook die tweede hal hebben aangesloten komen we op hooguit 5500 euro aan materialen en dat is het dan.”

Frank Scholten, assistent-locatiemanager Hardenberg
We zijn met zijn allen bezig met continu verbeteren. Altijd kijken wat er goed gaat, maar ook wat er beter kan.”

Negentig procent minder gas

De besparing en milieuwinst is groot. Frank pakt een grafiek erbij van het gasverbruik van de afgelopen jaren. In januari 2021 was het bijna 18.000 kuub, in 2023 -nadat de maatregelen waren getroffen- nog maar 1600 kuub. Dat is een besparing van ruim 90 procent. Van juni tot en met september is het gasverbruik minimaal of zelfs nul, maar daarna gaat de besparingsmeter lopen.

Frank: ,,Dit idee is ook bij andere bedrijven toe te passen, vandaar dat we het delen. Je hebt je investeringen er zo uit en het is erg duurzaam.” In de vestiging van Morssinkhof Groep in Hengelo is een dergelijke oplossing al twintig geleden ingevoerd. Daar wordt de warme lucht door een driewegklep geregeld. Samen met onlangs gedane investeringen in droogkamerisolatie en een nieuwe hydrauliek-unit in de productieruimte zorgt dit dan ook voor een aangenaam klimaat.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM, Bestuursondersteuning Bestrating en Stenen en Blokken