nieuwspagina

Nieuw Model-werkplan schoonbeton

Auteur: Persbericht Betonhuis 1 oktober 2019 Laatste update 9 oktober 2023

Betonhuis heeft in samenwerking met Henk Oude Kempers en Tektoniek het Model-werkplan schoonbeton geactualiseerd. Schoonbeton vraagt om extra aandacht van de betrokken partijen. De ontwerper heeft een bepaald esthetisch beeld bedacht en moet dat goed kunnen omschrijven. Met het werkplan begrijpen uitvoerende partijen wat de ontwerper voor ogen heeft en hoe zij dat het beste kunnen realiseren. 

Nieuw Model-werkplan schoonbeton

In CUR-Aanbeveling 100 ‘Schoonbeton’ wordt aanbevolen om een werkplan schoonbeton op te stellen. "Het Model-werkplan schoonbeton is een handige tool voor ontwerpers om te bepalen welke uiterlijke kenmerken van het aanzicht van beton zij willen vastleggen. De kenmerken worden namelijk mede bepaald door de gekozen productiemethode en type bekisting.”, aldus Oude Kempers. Het Model-werkplan  geeft een basis in teksten die opgenomen kunnen worden als een bijlage bij het bestek. Daarnaast worden suggesties gegeven over welke aspecten een keuze gemaakt moeten worden. Zo worden er geen aspecten van de uitvoering overgeslagen die mede een invloed hebben op het esthetische uiterlijk. 

Relatie CUR100 ‘Schoonbeton’

Het Model-werkplan is gebaseerd op CUR-Aanbeveling 100 ‘Schoonbeton – specificatie, uitvoering en beoordeling van betonoppervlakken waaraan esthetische eisen worden gesteld’. Deze CUR-Aanbeveling geeft een handreiking in de samenwerking en specificatie van ontwerp naar uitvoering. De CUR-Aanbeveling en het Model-werkplan gaat specifiek over de betonklasse B1 waarbij hoge eisen worden gesteld aan het betonoppervlak. Voor klasse B2, prefabricage met zeer hoge esthetische eisen, kunnen deze publicaties ook ondersteunend zijn. Klasse B9 is een vrije klasse, hierin kunnen nog meer specifieke wensen aangegeven worden. Beide publicaties kunnen hier dienen als basis, maar deze klasse vraagt om meer projectspecifieke aanwijzingen.

Download Model-werkplan

Het Model-werkplan wordt gratis ter beschikking gesteld. Op de pagina Model-werkplan schoonbeton is het plan te downloaden als pdf en als werkbaar Word- en Excel-document.

Foto: Volledig uit schoonbeton opgetrokken vrijstaand woonhuis Villa K6 op Rieteiland-Oost in Amsterdam (architect V8 Architects; foto Ossip van Duivenbode)

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM