nieuwspagina

Plan om grootste glas-in-beton kunstwerk van Nederland te behouden

Auteur: Communicatie Betonhuis Foto: De Historische Vereniging Oud Leiden 1 september 2023 Laatste update 3 september 2023

De Historische Vereniging Oud Leiden heeft aan wethouder Julius Terpstra (Bouwen) een alternatief bouwplan aangeboden voor het Morspoortgebied. In het plan kan het 17-meter hoge en grootste glas-in-beton kunstwerk van Nederland behouden blijven. Het kunstwerk van Jan Meine Jansen, dat nu nog onderdeel is van het oude Belastingkantoor is opgenomen in de nieuwbouw.

Al zo'n 10 jaar zijn verschillende partijen op zoek naar een alternatieve locatie voor het betonnen kunstwerk. Het belastingkantoor aan het Stationsplein 107 zal namelijk gesloopt gaan worden. Het Glas-in-Beton kunstwerk uit 1966 behoort tot de grootste van Nederland. In de gebiedsvisie voor het Stationsgebied heeft de gemeente behoud van dit kunstwerk, dat een 'Ode aan De Stijl' is, opgenomen. Er kon alleen geen plek gevonden worden. 

Behouden is winst

Het plan werd toegelicht door architecten Fons Verheijen en Allard Meine Jansen. De laatste is de kleinzoon van de kunstenaar en vertelt: "We zijn teruggegaan naar het begin: hoe kun je het kunstwerk gewoon laten staan, en vervolgens de bebouwing daarop aanpassen. Dat blijkt te kunnen. Je voegt dat een kunstwerk in de openbare ruimte toe aan de nieuwe woonwijk, in plaats van dat je het sloopt. Dat is winst." Fons Verheijen voegt toe: "We zijn erin geslaagd om met hetzelfde bouwvolume, méér groen toe te voegen én een uniek kunstwerk aan de nieuwe bewoners te schenken. Dat is dubbel winst. Bovendien is behoud goedkoper dan ontmantelen, opslaan en dan maar hopen dat je ooit kunt herplaatsen."

Reactie Betonhuis

Betonhuis heeft contacten met De Historische Vereniging Oud Leiden en juicht het initiatief toe. "Het past helemaal in de circulaire gedachte waar de cement -en betonsector voor staat. We bouwen om te laten staan en proberen de levensduur van een gebouw of constructie te verlengen. Als dit niet lukt dan kunnen betonnen elementen in z'n geheel worden verplaatst. Het behouden van het glas-in-beton kunstwerk past in deze gedachte.", aldus Remco Kerkhoven, adviseur communicatie.    

Bijzondere kans

De vice-voorzitter van Oud Leiden, Jan-Jaap de Haan, benadrukt dat de Leidse politiek een bijzondere kans in handen heeft: "Leiden kan hier een statement maken waarin historische kunst en nieuwbouw samengaan, of eeuwig spijt hebben dat ze het grootste Glas-in-Beton kunstwerk van het land hebben vernietigd. Dit is echt een win-win situatie." Het alternatieve plan heeft de steun van Bond Heemschut en het Cuijpergenootschap, alsmede van tal van deskundigen zoals rijksbouwmeester Floris van Alkemade, oud-Lakenhal-directeur Meta Knol en oud-cultuurminister Elco Brinkman. 

Bekijk hier het pleidooi in publicatie van Vereniging Oud Leiden.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978