nieuwspagina

Oud en vervallen Duits vakwerkhuis opnieuw in beton gestort

Auteur: Bron: Bron: Beton.org, Baunetz Wissen Beton Foto: Brigida González 20 juni 2023 Laatste update 20 augustus 2023

In Miedelsbach, net buiten Stuttgart staat deze voormalige oude wijnpers. De wijngaarden verdwenen in het begin van de 20e eeuw, toen phylloxera de oogst van de wijnhuizen vernietigde. Wat overbleef was de Alte Kelter, een oud gebouw waar ooit het sap uit druiven werd geperst. In 2022 is het oude gebouw is ontmanteld en herbouwd volgens plannen van Sigrid Hintersteiniger Architecten.

Toen het architectenbureau het gebouw aantrof was het in een vervallen staat. Het deed jarenlang dienst als magazijn voor een lokaal bedrijf. Vanaf 2014 stond het vakwerkhuis helemaal leeg en had het een kreupel schilddak. Toen de 100e verjaardag van de oude wijngaarden naderde, begonnen de erfgenamen interesse te krijgen in het vervallen gebouw.  Ze wilden het afbrokkelende vakwerkhuis ombouwen tot een opleidingsacademie en congrescentrum.

Prachtige reconstructie

De oude foto’s van het gebouw laten zien dat de begane grond oorspronkelijk is gebouwd als een houten raamwerk, Duits vakwerk. Het gebouw staat in het oplopende terrein en op het moment van de reconstructie was een deel van de binten verrot. De staat van de buitenmuren was zo slecht dat deze moest worden verwijderd. Andere dragende binten en een groot deel van de dakspanten waren nog in goede staat. Deze delen werden gedemonteerd, schoongemaakt en tijdelijk opgeslagen. De goede binten delen zijn nu de eyecatcher van de zolder die op nieuwe betonnen muren is opgebouwd.

Vakwerk in beton gestort

De begane grond zijn de sanitaire, technische en opslagruimten gesitueerd. In het midden staat een trap die rondom een glazen bovenverdieping die de bezoekers naar de seminarruimte en de lounge brengt.  De gehele onderbouw is opnieuw ontworpen in beton.  Hoewel volledig nieuw, ziet de zichtbare betonnen gevel er niet helemaal vreemd uit. Dit komt omdat in de 16 centimeter dunne betonnen wand een geveltekening is aangebracht van het voormalige vakwerk. Voor dit effect werden in de bekisting ruw gezaagde houten planken aangebracht.

Congrescentrum

Sinds de wederopbouw wordt  de Alte Kelter, nu de Arnoldakademie genoemd. Er worden 20 tot 30  bedrijfsworkshops en seminars georganiseerd. Het is ook open voor de 2.100 inwoners van Miedelsbach. Zij organiseren er bedrijfsfeesten, bruiloften, concerten, tentoonstellingen en anderen bijeenkomsten om te voorkomen dat het pand het grootste deel van het jaar leeg komt te staan.

Bron: Beton, Baunetz Wissen Beton

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978