nieuwspagina

Achteraf balkons plaatsen: hergebruik makkelijker

Auteur: Kees Jansen Foto: Schöck en Hoco Beton BV 14 maart 2023

Bouwen op een beperkte ruimte is heel gebruikelijk geworden. Dit vraagt van aannemers op zo’n ‘postzegellocatie’ een strakke planning om het bouwproject vlekkeloos te laten verlopen. Oplossingen die zorgen voor flexibiliteit dragen bij aan het succes. Zoals het balkon dat via een ingenieus systeem op een later moment aan de gevel kan worden bevestigd.

Schöck, producent van verankeringssystemen, heeft verschillende systemen ontwikkeld voor het achteraf monteren van balkons. Met de verankeringstechniek Isokorf IQlick® zijn balkonelementen in veel gevallen na het sluiten van de gevel in enkele minuten te plaatsen. Dat kan vanuit de kraan, waardoor langdurig onderstempelen niet meer nodig is. Aannemers kunnen zo flexibeler, efficiënter en sneller bouwen.

De balkons worden volledig in de fabriek gemaakt. Door gebruik te maken van Isokorf IQlick® kun je de ruwbouwfase en de montage van de prefab van elkaar scheiden. Hierdoor zijn de balkons hangend in een kraan eenvoudig te verankeren. 

Eenvoudig opnieuw gebruiken

Hoco Beton heeft produceert voor verschillende projecten in Nederland balkons die makkelijk weer los te maken zijn. Luc Op de Beke, adjunct-directeur van het bedrijf: ,,Het mooie aan deze oplossing is dat je de balkons eenvoudig opnieuw kunt gebruiken. Dat is het circulaire element. Zo kun je balkons een tweede leven geven in een ander gebouw. Met het later aanbrengen van balkons blijft dit esthetische beton ook mooier, omdat je na de ruwbouw zit.”

Het bedrijf produceerde de balkons voor meerdere projecten, zoals voor een stadsvernieuwing in de Jacob Geelbuurt in Amsterdam en voor bij een industrieel gebouw op de Tweede Maasvlakte. ,,Ik denk dat hergebruik van elementen interessanter wordt met deze balkons. Kanaalplaten kun je nog relatief eenvoudig één op één hergebruiken, maar als je een traditioneel balkon los moet zagen en in een nieuwe toepassing wilt gebruiken, komt daar veel meer bij kijken en is het minder interessant.”

Toch denkt hij niet dat de elementen meteen massaal toegepast zullen worden. ,,Ik vermoed dat dat pas gaat spelen op het moment dat de milieukostenindicator een steeds zwaarder onderwerp wordt. Balkons die je na de levensduur van een gebouw los kunt maken en in een ander gebouw kunt hergebruiken zijn natuurlijk veel milieuvriendelijker en daarmee scoor je beter."

Veel belangstelling

Volgens salesmanager Patrick Lankamp van Schöck is er echter veel belangstelling voor IQlick®. ,,De meeste afnemers komen uit Nederland, maar we zitten ook veel in Groot-Brittannië, Finland, Zweden en we hebben nu ook een project in Duitsland.” De belangrijkste drijfveren van de afnemers zijn volgens hem vooral praktisch: ,,Men wil zo snel mogelijk de ruwbouw voltooien. Daarbij zijn prefab-elementen als balkons en galerijen een obstakel, maar met ons product niet meer.”
Hoewel de eenvoudig te demonteren verankeringen ook op galerijen toe te passen zijn, worden ze meestal gebruikt voor balkons met gangbare afmetingen. ,,Qua prijs zijn we concurrerend met de traditionele balkons. Dat komt doordat de aannemer een snellere productietijd heeft en ook geen kosten hoeft te maken voor stempels en steigers.” 

Circulariteit wordt steeds belangrijker. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Iets wat nog functioneel is hoeft niet te worden afgebroken maar kan opnieuw gebruikt worden, eventueel in een andere functie. Als iets toch gesloopt wordt kan het beton als betongranulaat gebruikt worden, maar dat is minder circulair dan complete elementen op een andere plek een tweede leven te geven. 

Kortere bouwtijd

Het achteraf monteren van balkons heeft veel voordelen. De aannemer hoeft geen rekening meer te houden met droog- of verhardingstijd. De montage van de prefab onderdelen is niet meer afhankelijk van weersomstandigheden. Er zijn ook geen extra bewerkingen nodig op de bouwplaats. Dat verhoogt de kwaliteit, vermindert de faalkosten en verkort de bouwtijd. Erick Blokhuis, constructeur van Schöck: ,,Het plannen van een bouwkraan, vaak leidend in de bouwlogistiek, wordt op deze manier geoptimaliseerd omdat een kraan minder vaak ingezet hoeft te worden. Dat vergroot de flexibiliteit op de bouwplaats”, zegt hij. ,,Deze balkonoplossing kan door elke bouwer en balkonproducent probleemloos worden toegepast. De elementen zijn exact op elkaar afgestemd. Het monteren kan niet fout gaan”, zegt Blokhuis.  

Het is een vrij simpel ophangsysteem, waarmee binnen enkele minuten balkons aan de gevels kunnen hangen. Balkons onderstempelen is een intensieve en tijdrovende klus, die met deze oplossing overgeslagen kan worden. Daarnaast behoudt het balkon zijn kwaliteit, omdat deze pas als laatste element in de bouw- of afbouwfase wordt aangebracht. 

Geen kou naar binnen

Bij het verankeren van de balkons zorgt de koudebrugonderbreking in het verbindingselement IQlick® ervoor dat er geen kou van buiten naar binnen geleid wordt. Hierdoor kan er amper warmte naar buiten en kou naar binnen en is er geen kans op vochtige muren en schimmelvorming. 
 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken