nieuwspagina

Duurzaam, flexibel en comfortabel

Auteur: Mirelle van Dijk 2 oktober 2018 Laatste update 14 maart 2023

Ecologie en economie gaan hand in hand bij honderd energieneutrale woningen aan de rand van Almere. “Een soort compact luciferdoosje, vervaardigd van ongecompliceerde prefab betonelementen met aan de kopse zijden van het ‘doosje’ veel glas voor voldoende lichtinval. Slim van opzet en fraai van uiterlijk met een individuele materiaalkeuze als gevelafwerking, afgestemd op de wensen van de bewoners.

Daardoor ontstaat een gevarieerd stedenbouwkundig beeld,” schetst David Berkhoff, projectleider bij Eco Architectuur. “De woningen hebben grote vrije overspanningen, waardoor de bewoners zelf hun indeling van de binnenwanden kunnen kiezen. Geen woning is hetzelfde. Behalve dan dat ze door toepassing van prefab betonnen energiepalen met natuurlijke warmte/koeling, geïsoleerde schil en drielaags glas allemaal energiezuinig en gasloos zijn opgezet. Zo gaan ecologie en economie hand in hand.”

Van niets iets maken

De naam Eco Architectuur staat ook nadrukkelijk voor die combinatie ecologie en economie, verduidelijkt eigenaar Jos Abbo. Hij noemt zichzelf een initiërende architect. “Uiteraard werk ik als BNA-architect in opdracht, maar veel fascinerender heb ik het altijd gevonden om van niets ‘iets’ te maken. Daarom richt ik mij op het ontwikkelen van projecten, om daar vervolgens een opdrachtgever bij te zoeken.” Zoals de reeks projecten EcoParkHof, EcoMeerHof, EcoBoomHof, EcoVeldlaan, EcoFruitHof en EcoTuinlaan in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Inmiddels zijn alle woningen opgeleverd. Jos Abbo: “Het gaat om vrijstaande woningen op ruime kavels. De woningen hebben een EPC van standaard 0,2 en met bijvoorbeeld extra zonnepanelen (EPC 0) worden het nul-op-de meter woningen. Dit wordt voor een belangrijk deel bereikt door het toepassen van duurzame oplossingen, materialen en installaties, in combinatie met het gebruik van aardwarmte.” Kenmerkend voor zijn ontwerpstijl is de balans tussen maximaal comfort en minimale buitenmaten van een woning. “Verder houd ik van ruimte, groen en weidse vergezichten. Zelf heb ik volgens dit principe een woning ontworpen die voor minimaal 50% uit glas bestaat. Het resultaat is een ruim, licht en comfortabel huis. Al snel bedacht ik me dat wat ik mooi en goed vond, waarschijnlijk ook anderen zou aanspreken. Er bleek inderdaad veel belangstelling in de markt te bestaan voor dit concept en dat resulteerde in het eerste CPO-project EcoParkHof.”

Snel en flexibel

David Berkhoff: “We hebben bewust gekozen voor prefab beton als drager voor vloeren, wanden en daken. Reden is de vrije indeelbaarheid door de grote vrije vloeroverspanning van 12 meter. Daarnaast is de bouwsnelheid van belang. De betrokken eigenaren willen natuurlijk zo snel mogelijk de woningen gerealiseerd zien. Hoe korter de planning, hoe interessanter het project voor kandidaat-kopers wordt. Ook het economisch aspect van een efficiënte bouwwijze speelt mee. De simpliciteit in ontwerp en uitvoering is de kracht van dit concept. Het zijn rechthoekige, eenvoudig te bouwen volumes, waarbij er keuzevrijheid is om de woning breder of langer te maken, conform persoonlijke wensen. De buitengevelafwerking kunnen de bewoners zelf kiezen in stucwerk, hout, cortenstaal of steenstrips. Binnen het casco is er maximale vrije indeelbaarheid.”

Verwarmen en koelen via bodemenergie

De keuze voor prefab betonnen energiepalen vloeide voort uit de dieper gelegen dragende laag. Berkhoff: “We hadden behoorlijk lange palen nodig (22 meter) en daarmee verkregen wij vanzelf een hoge thermische capaciteit. Dan wordt zo’n systeem economisch zeer interessant in plaats van bijvoorbeeld losse bronnen voor aardwarmte. Het grote voordeel is dat de warmtewisselaar niet apart ingeboord of ingegraven hoeft te worden. De toepassing van deze prefab palen scheelt kostbare tijd én geld. We hadden er nog geen ervaring mee, maar bij de eerste woningen draait het thermische systeem nu twee jaar en in alle seizoenen functioneert het prima. De negen tot elf palen per woning leveren energiezuinigheid én comfort voor de bewoners. Dit in combinatie met vloerverwarming/koeling en balansventilatie. Het is wel belangrijk goed te communiceren met de bewoners over zaken als zomer- en winterstand. Als architectenbureau organiseren wij regelmatig themabijeenkomsten voor de bewoners om alle facetten van de duurzame woning goed te leren kennen. Bewoners weten wat ze krijgen en hoe ze systemen optimaal kunnen gebruiken.”

Invulling volledig op maat 

Voor Abbo en Berkhoff is contact met bewoners belangrijk om de wensen vooraf goed in kaart te brengen. Berkhoff: “Op het moment dat het project in uitvoering gaat, moeten persoonlijke wensen rond het prefab betonnen casco helder zijn. De ene bewoner wil een enkele bouwlaag, de ander (gedeeltelijk) twee bouwlagen. De één wil een vierkant huis, de ander langgerekt. Het kan allemaal. We moeten alleen de stabiliteit wat anders oplossen. Het is en blijft een slim, simpel en kosten-beheerst bouwsysteem, met een vrije indeelbaarheid voor meer of minder slaapkamers, extra badkamers of grotere kamers. Die individuele invulling van hun woning is winst voor de bewoners. Dit naast de hoge mate van duurzaamheid en winst voor het milieu.”

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken