nieuwspagina

Geslaagde Casestudies 2024: van bliksem beton tot benanoton

Auteur: Taco van den Broek / Betonhuis Communicatie Foto: Betonhuis 4 juni 2024 Laatste update 4 juli 2024

De jaarlijkse casestudies beton, ook wel bekend als Experimenteel Beton, stimuleert al meer dan 20 jaar de dialoog tussen architecten en prefab betonproducenten. Dit jaar ligt de focus op de duurzaamheid van beton, dat meer dan 100 jaar kan meegaan. Tijdens de workshop op 17 mei in Villa Jongerius, Utrecht, kwamen architecten en producenten samen om te brainstormen over innovatieve en duurzame betonoplossingen.

Het doel is om hen in dialoog te brengen met de industrie. Deze dialoog gaat niet alleen over bestaande mogelijkheden en de nieuwste toepassingen, maar vraagt ontwerpers ook wat zij willen maken. Ongeacht hun technische voorkennis, worden hun ambities besproken. De industrie wordt uitgedaagd om bestaande en schijnbaar impliciete beperkingen qua productie en financiën in eerste instantie buiten beschouwing te laten. Niets is te gek!

Thema Casestudies: 100+ 

Beton is een van de meest duurzame materialen. Een goed gemaakt hedendaags beton gaat zonder problemen en met gemak meer dan 100 jaar mee. Het is aan ontwerpers, makers en gebruikers om deze kwaliteit optimaal te benutten. Het blijven gebruiken van constructies en gebouwen is de meest duurzame manier van gebruik. Deze sessie van Casestudies beton richt zich op de buitengewone levensduur van beton. 

Eerste deel van de Workshop 

Op 17 mei vond het eerste deel van de workshop plaats in de inspirerende omgeving van Villa Jongerius in Utrecht, een betonnen bouwwerk dat bijna 100 jaar bestaat en een nieuwe functie heeft gekregen. Aan het begin van de workshop gaf Siebe Bakker een inspirerende lezing over betonconstructies: van het Pantheon, via bunkers uit WOII tot hedendaagse betonconstructies. Deze lezing toonde de schoonheid en veelzijdigheid van beton. Onder zijn leiding gingen tien architecten in discussie met drie producenten. Geen enkel onderwerp werd geschuwd, waaronder duurzaamheid in zowel milieu-impact als levensduur. Het was prachtig om te zien dat de aanwezige architecten een constructieve bijdrage aan de discussie leverden.

Brainstormsessie 

Na de discussie werd er gebrainstormd. De aanwezigen werd gevraagd wat zij verstaan onder 'Beton' en '100+'. Dit leverde twee vellen vol met termen op. Vervolgens kregen de belangrijkste termen prioriteit. Voor beton werden termen als kneedbaar, vrije vorm, mal, modules, mix, natuurproduct, levensduur en herbruikbaar aangemerkt. Voor 100+ kwamen termen als onderhoud, demontabel, aanpasbaar, dierbaar, veroudering en circulair naar voren. Door deze termen met de hoogste waardering te combineren, ontstond een basis voor allerlei wilde ideeën

Vervolg

In de middag werd onder begeleiding van Siebe Bakker, Cindy Vissering en Taco van den Broek volop gebrainstormd om tot voorstellen te komen die nadere uitwerking vereisen. Zoals in voorgaande jaren kwamen weer fantastische projectnamen naar boven, zoals: bliksembeton, pin-art, de betonnen duizendknoop, Dorisch Michelin, vetbeton en benanoton. De architecten en de producenten, waaronder leden van Betonhuis Constructief Prefab, Westo Prefab Betonsystemen, Geelen Beton en Bruil Prefab, aan de slag om verschillende prototypes uit te werken. Op de terugkommiddag in oktober worden de eerste modellen gepresenteerd, waarna ze verder uitgewerkt worden richting het einde van het jaar. Tijdens de Bouwbeurs 2025 (3 t/m 7 februari 2025) worden de resultaten aan het grote publiek getoond.

Meer informatie:

Experimenteel beton

Publicaties Experimenteel beton

headschot-grijs.jpg
Contactpersoon
Vacature
Adviseur Techniek en Verduurzaming, Bestuursondersteuning Constructief Prefab