nieuwspagina

Tweede leven voor kantoorkolos uit jaren zeventig

Auteur: Naomi Heidinga i.o. Betonhuis Constructief Prefab Foto: Normteq en HCI 30 augustus 2024 Laatste update 10 september 2024

De Ceylonpoort in Haarlem, het voormalig kantoorgebouw van VNU Uitgevers, is omgeturnd naar een woongebouw. Het icoon van Schalkwijk staat aan het einde van de aanrijdroute naar Haarlem, en is daardoor niet te missen. De gevel is gestript, en heeft een nieuw jasje kregen waarbij het is voorzien van prefab betonnen balkons. “Het lijkt niet meer op een kantoorgebouw, maar op een compleet nieuw appartementengebouw,” aldus Peter Kok van Normteq. 

Schalkwijk gaat op de schop, de wijk wordt onder handen genomen om het aan te passen aan de eisen van deze tijd. De Ceylonpoort is een iconisch gebouw voor de buurt en was in het verleden het thuis voor diverse bedrijven, met VNU Uitgevers als laatste bewoner. In 2018 leverde architectenbureau Jaap Dijkman een definitief ontwerp voor de transformatie van het gebouw aan, rekening houdende met de eisen en wensen van gemeente Haarlem. 

Speelse inrichting

De structuur van het gebouw bleef behouden, de gevel werd wel gestript. Een duurzame keuze: het betonnen casco kreeg op deze manier een tweede leven. Qua indeling is een kantoorgebouw echter iets anders dan een woongebouw. Bewoners zitten niet te wachten op een kolom midden in hun woonkamer, dus het was aan de architect om te komen tot een speelse inrichting, waarbij niet alle woningen recht onder en boven elkaar zitten. In het gebouw zijn 162 appartementen met verschillende afmetingen gerealiseerd, aangevuld met bedrijfsruimten en een parkeergarage. 

Buitenruimte

Bij elke transformatie van een kantoorgebouw is één van de vragen: hoe realiseren we voldoende buitenruimte voor bewoners? “Dat is één van de eisen in het Bouwbesluit,” vertelt Peter Kok van Normteq, een bedrijf gespecialiseerd in het leveren van balkonoplossingen voor transformaties. “Alleen bij studenten- en zorgwoningen is buitenruimte geen verplichting, maar bij gangbare appartementen moet het wel. Je kunt echter niet zomaar een balkon aan een gevel hangen, het moet wel kunnen qua constructie.”

Betonnen balkons

De keuze voor een bepaald type balkon heeft te maken met een aantal elementen, waaronder de kosten, esthetiek, constructie van het gebouw en de wensen van de architect. In dit geval is gekozen voor betonnen balkons van HCI. “Er zijn verschillende mogelijkheden, denk aan staal in combinatie met bijvoorbeeld hout, composiet of beton. De laatste kan tegen een stootje, is relatief onderhoudsvrij en is ideaal wanneer je een groot aantal balkons moet vervaardigen, omdat het een malproduct is. Gelukkig gaf de constructeur het groene licht voor de betonnen balkons, de bestaande constructie kan het gewicht dragen.”

Maatwerk

Al vanaf 2018 is Normteq bij het project betrokken. “We zijn vroeg aangehaakt en hebben voor dit project voor balkons van HCI gekozen. Samen met hen hebben we gekeken naar de verschillende type balkons en hebben we de ophanging bepaald. Dit was voor ons geen uitzonderlijk project, maar elke opdracht is bij ons maatwerk, omdat je altijd met verschillende variabelen werkt. Na het strippen van de gevel, brengen we de ophanging voor de balkons aan. Vervolgens wordt de gevel afgewerkt en daarna komen alle balkons naar het werk, die door ons worden bevestigd. Wanneer de balkons zijn bevestigd, zie je de echte transformatie van het pand. Dan wordt definitief afscheid genomen van de functie van kantoorpand en wordt het een appartementengebouw. Bij dit pand heeft men echt geïnvesteerd in de uitstraling, het lijkt een compleet nieuw gebouw!” 

headschot-grijs.jpg
Contactpersoon
Lisa Wachter
Adviseur Techniek en Verduurzaming, Bestuursondersteuning Constructief Prefab