nieuwspagina

Prachtig museum van gerecycled beton dankzij groene regels

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis, bron: www.bloomberg.com Foto: Kunsthaus Zürich 4 oktober 2021 Laatste update 6 oktober 2021

Het Zwitserse Zürich weet wat mensen nodig hebben om te kiezen voor gerecycled beton. In de stad is het namelijk verplicht om voor nieuwe openbare gebouwen gerecycled beton te gebruiken. Zürich heeft ook andere groene maatregelen. Met dat pakket gaat de stad de CO2-uitstoot bij de productie van beton te lijf. 

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat andere steden volgen, zegt professor Karen Scrivener van de Ecole Polytechnique Fédérale in Lausanne, die het onderzoek leidt aan het Laboratorium voor Bouwmaterialen. "In landen die compact zijn en een hoge bevolkingsdichtheid hebben, waar je geen lange afstanden hoeft af te leggen tussen slooplocaties en nieuwe gebouwen, zullen we in Europa zien dat recycling absoluut routine wordt”, zegt ze tegen de site Bloomberg.comMede dankzij het beleid van de Zwitserse stad is de uitbreiding van Kunsthuis Zürich voor 98 procent gebouwd met hergebruikt beton. De nieuwbouw is ontworpen door David Chipperfield en is dit jaar na een bouwperiode van negen jaar opgeleverd.

Duurzaam is verplicht

Zürich zette twintig jaar geleden al de eerste stappen naar gebruik van gerecycled beton. In 2002 bouwde de stad al een schoolgebouw met 80 procent hergebruikt beton. Drie jaar laten kwam de verplichting voor het gebruik van gerecycled beton voor alle openbare gebouwen. De stad in Zwitserland is met het beleid stilletjes toegetreden tot een rijtje ‘groene’ steden in Europa. Inmiddels merken steeds meer mensen de werkwijze van Zürich op. Zo ontving de stad in 2019 bijvoorbeeld experts uit Helsinki en Rome die graag meer wilden vernemen van het materiaal en het beleid.

Niet te ver

Het is wel belangrijk dat het hergebruikte beton niet te ver van de bouwplek vandaan komt en beschikbaar is, anders verdampen de milieuvoordelen. Een case study uit 2019 laat zien dat het gebruik van gerecycled beton vanuit energie-oogpunt alleen zin heeft als het beschikbaar is binnen 25 kilometer van de bouwplaats. Dat zou in theorie een beperking kunnen zijn. De ervaringen in Zürich laten echter zien dat door verplichting en de daardoor hogere vraag producenten meer gerecyclede bouwmaterialen aanbieden.

Bekijk ons dossier circulair beton