nieuwspagina

"Er zijn veel mogelijkheden om groener te werken"

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Betonhuis 13 oktober 2021

Bedrijven die zelf hun stroom opwekken gaan anders tegen hun energiegebruik en investeringen op dat gebied aankijken. Dat gebeurde althans bij het bedrijf MBI De Steenmeesters, zo vertelde directeur Marcel Bettonvil in een webinar over verlaging en vergroening van het energieverbruik tijdens de productie van beton. De achtste online bijeenkomst van Aan de slag met het Betonakkoord was dinsdag 12 oktober. Het onderwerp was duurzame energie en besparing van energie tijdens de productie.

"Ik vond het mooi dat je anders gaat kijken en rekenen als je beseft dat de opbrengst beperkt is  wanneer je terug levert aan het net", zei Bettonvil. Dat is het geval wanneer niet alle opgewekte zonne- en windenergie voor eigen gebruik nodig is. ,,Je kijkt bijvoorbeeld naar je lease-autopark, naar je heftrucks en naar andere dingen. Dan loont het ook om het investeringsbedrag wat groter te hebben, omdat je de energie toch hebt.”

Naast Bettonvil kwam ook Eric van Houtum van R&R Systems aan het woord. Dat is een bedrijf dat is gespecialiseerd in duurzame energiesystemen. Van Houtum gaf een boeiend inkijkje in wat bedrijven naast de plaatsing van zonnepanelen en windmolens nog meer kunnen doen om energie te besparen of groene energie op te wekken.

Energie uit het kanaal

Een oplossing waarvoor weinig investeringen nodig zijn is het halen van energie uit een kanaal of rivier, ook wel aquathermie genoemd. ,,Dat is een hele eenvoudige, makkelijke energiebron”, zei Van Houtum. ,,Het gaat om water uit het oppervlaktewater pompen, daar de energie uit onttrekken en dan weer af te geven. Zo kun je heel eenvoudig en duurzaam productieprocessen in de beton verwarmen.” Dat oppompen gebeurt op vier of vijf meter diepte. Van Houtum: ,,Die temperatuur is daar redelijk stabiel, vergelijkbaar met de grondwatertemperatuur van 11 à 12 graden. Dat is een interessante temperatuur voor een warmtepomp om in de winter een gebouw te verwarmen en in de zomer te koelen.”

Marcel Betonvil, directeur MBI
Je kijkt bijvoorbeeld naar je lease-autopark, naar je heftrucks en naar andere dingen. Dan loont het ook om het investeringsbedrag wat groter te hebben, omdat je de energie toch hebt."

Rendement

Gespreksleider Edwin Vermeulen van Betonhuis wilde graag weten wat het rendement van zo’n oplossing is. Van Houtum: ,,Je kijkt dan naar wat je er aan elektriciteit voor de pomp in stopt en wat je er aan warmte of koeling uithaalt. Met een warmtepompsysteem stop je er 1 kilowattuur in en je haalt er 4 maal zoveel aan warmte uit. Het voordeel bij aquathermie is dat je geen warmte-en-koudeopslag hoeft aan te leggen. En dat is over het algemeen al een behoorlijke investering. Hier kun je kort gezegd het water zo uit het kanaal oppompen.” 

Directeur Marcel Bettonvil van MBI liet zien hoe zijn bedrijf dankzij de plaatsing van zonnepanelen en windmolens fors minder CO2 uitstoot. Vòòr het opwekken en gebruiken van groene stroom was dat 8136 ton, nu is dat nog maar 2315 ton. Hij plaatste wel de kanttekening dat de echt grote milieuwinst in de keten te halen valt. Ontwerpende partijen kunnen slimmer ontwerpen. Ook moet de CO2 die vrijkomt bij de cementproductie en die vrijkomt tijdens het transport omlaag.

Kennis en ervaring

Verder hadden de sprekers nog waardevolle tips voor bedrijven die ook in groene stroom willen investeren. ,,Het is belangrijk om onafhankelijke kennis en ervaring in te huren. Ga niet met de eerste de beste aanbieder in zee, hoe mooi het allemaal ook klinkt.”

Meer informatie: 

 

Kijk het webinar terug.