Bouwcombinatie De Groene Boog werkt in opdracht van Rijkswaterstaat aan de A16 bij Rotterdam. Eind 2024 gaat de weg open voor verkeer. Het project legt de lat hoog om zo duurzaam mogelijk te zijn en slaagt daarin omdat het naadloos in de omgeving past en energieneutraal is. Efko Beton produceert en levert uitzonderlijk grote randelementen voor de viaducten voor De Groene Boog. Ieder element is ruim 2 x 2 meter en weegt 1800 kilogram. Bijzonder aan de elementen is het grafische ruitpatroon. Door slim te ontwerpen is er een behoorlijke materiaalbesparing gerealiseerd.
De visie van de broers Riemersma: “Duurzaam beton moet een eerlijk verhaal zijn.”
Van curbstones voor het TT-racecircuit in Assen tot aan architectonische randelementen voor De Groene Boog in Rotterdam. Van kademuren met bestaande basaltblokken in Den Haag tot aan deksloven in de wijk Strand East in Londen, Engeland. De broers Ruud en Ralf Riemersma van Efko Beton nemen elke uitdaging aan. “We zijn echte betongekkies”, vertelt Ruud maar al te enthousiast.
Betonhuis is te gast bij Efko Beton, aangesloten bij Betonhuis BPN, en gevestigd in Uitwellingerga. Het bezoek stond in het teken van het nieuwe pand en de energieneutrale nieuwe betonfabriek. Ralf, commercieel directeur, neemt als eerste het woord: “Wij kijken terug op een geslaagd festival ter gelegenheid van de opening van ons nieuwe pand. We leveren veel verschillende producten, met name voor de grond-, weg- en waterbouw. Een echt familiebedrijf, toen wij dit bedrijf van onze vader overnamen, kregen we er meteen een prachtige opdracht bij: het Strand East London project in Engeland.” “Een jongensdroom”, vult Ruud Riemersma, directeur algemene zaken, aan. “Het was pionieren vanaf het eerste uur. We hadden de opdracht voor 1000 meter deksloof al. Maar toen er een delegatie van twaalf mensen een bezoek kwam brengen aan ons bedrijf vonden wij dat best bijzonder. Drie architecten kwamen ons assortiment visueel beoordelen. We hebben alles uit de kast gehaald. De ontvangst begon met een stoomboot en een glaasje Berenburger. Via de Friese meren voeren wij naar onze aanlegkade. Daarna werden onze mooiste soorten afwerkingen getoond. En dat allemaal voor een wijk in Londen. Het laat onze aanpak zien.”
Beton met 120 jaar levensduur
Strand East is een gebied van 10 hectare tussen High Street, Stratford, de Three Mills Wall River en de River Lea tegenover het Olympisch Park. Voor de betonfabrikant was niet alleen het internationale karakter zo bijzonder, maar vooral de hoge kwaliteitseisen: een minimale ontwerplevensduur van 120 jaar en een maximale tolerantie tussen de deksloven van 3 mm. “Een lichtgestraalde, uitgewassen variant moest het worden. Het moest er niet nieuw, maar enigszins verweerd en oud uitzien. De juiste afwerking zat er niet meteen tussen, maar met veel pionieren en met de kennis van het oude ambacht is het ons gelukt. In Engeland werden onze prefab betonnen elementen als meubels behandeld. En daar zijn wij best een beetje trots op. Met zulke visuele en kwaliteitseisen hebben we een topprestatie voor de klant kunnen leveren”, aldus Ralf.
Duurzame visie
Een nuchtere kijk op duurzaamheid hebben de directeuren ook: “We willen vooral mooie producten voor de inframarkt maken. Hierbij is onze kwaliteitsstandaard belangrijk. Wij gaan voor een lange levensduur. We maken producten voor 100 jaar en daarbij moet duurzaamheid een eerlijk verhaal blijven. Wij ontwerpen en produceren met oog voor natuur en omgeving. Dat is voor ons vanzelfsprekend. We zijn al overgestapt van CEM I naar CEM III, maken gebruik van ontkistingsmiddelen op waterbasis en de grondstoffen komen uit de omgeving. Verder wordt al ons afval gerecycled, maken we gebruik van de Betonhuis BPN Unilin regeling en rijden onze heftrucks op elektriciteit. Vorig jaar hebben wij geïnvesteerd in een nieuw bedrijfspand. Voor de toekomst onderzoeken we businessmodellen voor het terugnemen van onze betonproducten."
Energieneutrale betonfabriek
“Energieneutraal beton produceren is een serieuze uitdaging. Niet alleen voor ons, maar voor de hele betonsector. Toen wij ons nieuwe kantoor en fabriekshal gingen aanpakken, hebben wij duurzaamheid als een van de belangrijkste punten meegenomen.” Dat beide broers complementair zijn aan elkaar komt duidelijk tot uiting in het nieuwe kantoor. Waar Ruud de materialen en kleurstelling van het gebouw heeft samengebracht, was Ralf de bedenker van het gehele ontwerp. Van ontspanningsruimte voor de medewerkers tot aan optimale looproutes. “Duurzaamheid komt tot uiting in de warmtepomp, LED-verlichting, nieuwe geïsoleerde beplating en 300 zonnepanelen. We leveren voor ongeveer 25 huishoudens energie terug en denken momenteel na hoe we deze energie op kunnen slaan. De energiebuffer uit de zomer gebruiken wij dan vervolgens in de winter.”
Team van duurzame uitvinders
Het hele team van Efko Beton werkt aan bijzondere maatwerkproducten en denkt mee om duurzamer te produceren. “Wij kunnen met slimmer ontwerpen veel bereiken. We weten allemaal dat de grootste CO2-belasting van het bindmiddel cement komt. Veel betonproducenten gaan daarmee zelf aan de slag. Maar wij vinden niet dat we op de stoel van de cementfabrikanten moeten gaan zitten. Naast slimmer ontwerpen is er in onze visie veel winst te behalen met alternatieve wapening. We hebben een team van uitvinders en zijn bewust bezig met duurzaamheid. Zo leveren wij grote zware betonelementen voor een tijdelijke kraanbaan voor een tunnel. Een deel van deze elementen zijn daarna niet meer nodig. Kunnen wij deze een tweede leven geven? Uiteraard denken wij daarover na. In dit specifieke voorbeeld is dat helaas nog niet gelukt en dat vertellen we de klant dan ook. Zo eerlijk moet je dan zijn.”
Vertel uw verhaal
Onder het motto 'De innovatie en duurzame eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen, leveranciers en gebruikers die hun kennis van duurzaam beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.