Voor een klant is het belangrijk dat hij weet op welk tijdstip het beton geleverd wordt, zodat de benodigde mensen en het pompmateriaal klaar staan. Daarvoor is een app ontwikkeld.
Beton, hard(t) op tijd!
Als tijd ergens een belangrijke rol speelt, dan is het wel in de betoncentrale. Beton heeft een zeer korte verwerkingstijd voordat het begint uit te harden. Betontechnologie is daarom veel meer dan een mix van ingrediënten. Er komen verschillende expertises bij elkaar die met elkaar zorgen voor een veilig en duurzaam bouwmateriaal. Een van de expertises is de strakke planning voor het vervoer van de fabriek tot op de bouwplaats.
Planning en controle
Doorgaans is de verwerkingstijd of ‘open tijd’ van beton zo’n anderhalf tot twee uur na de productie. Die tijd is mede afhankelijk van de toepassing van hulpstoffen zoals vertragers of versnellers. “Stagnatie in het proces heeft invloed op de kwaliteit van beton,” zegt Jan Rijfers, accountmanager bij Mebin BV. “Omdat de verwerkingstijd maar zo kort is, moeten pompen en machines vooraf gecheckt worden om geen stagnaties te krijgen in het proces. Denk aan een waterslang die afbreekt, een sensor die kapot is of de stroom die uitvalt. Planning én controle zijn dus evident bij een just-in-time product als beton!”
Hydratatietijd
Onder invloed van de temperatuur gaat het beton binden. Dat heet de hydratatietijd. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de hydratatie. Bij het storten van beton moet daarom rekening gehouden worden met de weersomstandigheden. De droogtijd is in de zomer anders dan in de winter. Ook regen en wind hebben invloed op de werking van het beton. “Een beetje vocht is nodig om uit te harden, maar teveel of te weinig water heeft invloed op de kwaliteit van het beton.”
Storten van beton
Beton wordt ruw gestort. Na gemiddeld vijf uur kun je voorzichtig op de gestorte vloer gaan staan. Die is dan nog wel wat slikkerig, maar je zakt niet meer weg tot de bewapening. De vloer kan bewerkt worden door de betonverwerkers. Zij werken de vloer monoliet af zodat de vloer zo glad wordt als een gestucte muur. In de volksmond heet die techniek ‘vlinderen’. De droogtijd van beton is ongeveer 28 dagen. Na deze 28 dagen heeft het beton zijn gewenste sterkte bereikt. Na deze periode gaat het uitharden echter nog steeds een aantal weken door."
Constante aanvoer vraagt Just In Time management
Bij het storten van beton gaat het vaak om grote hoeveelheden, bijvoorbeeld bij het storten van een monolietvloer. Jan: “In deze vloer voor nieuwbouwproject Babypark Amersfoort zit al snel meer dan 1000 m3 beton in.” Daarvoor zijn zo’n 100 ritten nodig, verdeeld over vijf wagens. Het is dus enorm belangrijk om de aanvoer op de bouwplaats zo te regelen dat er meteen gestort kan worden. “Het is niet goed als truckmixers op de bouwplaats staan te wachten, want dan wordt het beton dikker en dus minder vloeibaar. Sommige klanten verwachten een hele rij truckmixers op de bouw, maar het is juist de bedoeling dat de ene truck lost en de volgende truck bijna arriveert als de vorige leeg is.” Het tempo van verwerken is daarom ook belangrijk. “Als gestuurd wordt op 80 kuub per uur, dan moet je niet 120 kuub per uur gaan verwerken. Dan loopt het timemanagement niet goed.”
Real time sturen met app
Om beton goed te kunnen verwerken, is het cruciaal dat al het werk op de bouwplaats naadloos op elkaar aansluit. “Wordt er beton gestort dat al iets minder vloeibaar is geworden, dan is de kans groot dat er zichtbare ‘naden’ ontstaan. Dat kan een optisch verschil in de vloer zijn, maar ook een
scheur. In dat laatste geval ontstaat lekkage naar de bewapening. Nabehandelen kan, maar voorkomen is beter!” Voor een klant is het dus enorm belangrijk dat hij weet op welk tijdstip het beton geleverd wordt, zodat de benodigde mensen en het pompmateriaal klaar staan. Daarvoor is nu een app ontwikkeld waarmee hij het door hem bestelde beton kan volgen. In real time.
Zekerheid voor de klant
In de app is te zien hoeveel er is geleverd, op welke datum en op welk tijdstip. De klant krijgt via de app een seintje van de betonmortelfabriek als de vrachtwagen is geladen en hoe laat deze op de bouwplaats arriveert. De app heeft ook contact met het computersysteem van de fabriek. Met het GPS-systeem is te zien waar de vrachtwagens zich bevinden. Waar vroeger de wagens soms te lang stonden te wachten om te worden gelost, wordt nu automatisch de productie gepauzeerd. Jan: “De app geeft de klant een stuk zekerheid over de voortgang van het proces en kan adequaat bijsturen. Die controle over het project komt de kwaliteit van het bouwwerk zeker ten goede.”