nieuwspagina

Snel de hoogte in met prefab beton

Auteur: Naomi Heidinga Foto: Bestcon 14 maart 2023 Laatste update 17 maart 2023

In de Lammenschansdriehoek in Leiden verrijzen vijf bijzondere woontorens, die plaats bieden aan 444 appartementen. Ze vormen samen HOF36. Bestcon produceert de constructieve prefab elementen voor de hoogbouw. Dankzij het gebruik van het Bestcon60 systeem kan een hoge bouwsnelheid worden behaald. “Met dit systeem zijn we uniek in Nederland,” aldus Jeroen van Helvoirt van Bestcon. 

HOF36 is een bijzonder project voor Bestcon vanwege de schaal. De opdracht voor het werk komt voort uit een eerder project, Cobana in Rotterdam. Daar werden twee torens uit prefab beton opgebouwd, met daarin zo’n 375 appartementen. Bij het bouwproject in Rotterdam leidde Van Helvoirt een delegatie van de ontwikkelaar, ZINC Real Estate, rond. “Ik heb hen meegenomen in onze werkwijze. Ze waren enthousiast. Kennelijk zo enthousiast dat ze een tijd later voor ons Bestcon60 concept kozen bij de bouw van HOF36.”

Massieve wanden en vloeren

“Het Bestcon60 systeem is een bouwsysteem dat is opgebouwd uit massieve prefab wanden en vloeren,” aldus Van Helvoirt. “Dankzij dit systeem kunnen we heel snel stapelen. Daarmee maken we optimaal gebruik van één van de grootste voordelen van prefab bouwen: de hoge bouwsnelheid.” Bij dit project was demontabel bouwen geen vereiste, al biedt het systeem daartoe wel mogelijkheden. “We bouwen als eerste het casco op. Bovenop de vloeren komt een laag met daarin de installaties. Daarop komt een laag schuimbeton. Deze laag is vrij makkelijk te verwijderen, mocht men in de toekomst ooit willen overstappen op een ander type verwarming of ventilatie.”

Jeroen van Helvoirt
Beton is onmisbaar, zeker in hoogbouw. We zitten met een enorme bouwopgave in een land met een beperkte ruimte. We kunnen hier niet anders dan de hoogte in. Door te kiezen voor hoogbouw in prefab beton kies je niet alleen voor snelheid, maar ook voor duurzaamheid. Dankzij de gegarandeerde kwaliteit bouw je echt voor de toekomst

Levensduur

In Nederland wordt uitgegaan van een levensduur van 50 jaar voor gebouwen. “Het betonnen casco kan echter veel langer mee. Mocht men in de toekomst aanpassingen willen doen aan het gebouw dan is dat zeker mogelijk.” De duurzaamheid zit ‘m ook in de kwaliteit van het beton. “De elementen zijn onder gecontroleerde omstandigheden geproduceerd. Vanwege de constructieve eisen aan het beton kun je niet besparen op het materiaal. De technische veiligheid van het gebouw staat immers voorop.”

Duurzame woningen

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt bij het project. De woningen zijn gasloos en de in totaal 1500 zonnepanelen wekken energie op voor de bewoners. Daarnaast is er een open bron energiesysteem waarbij de verwarming en koeling van het gebouw door middel van pompen tot op grote diepte in de grond water uit warme en koude bronnen circuleert (WKO systeem). Het warme water voor de douche wordt verwarmd door het afvoerwater van de douche. Op de parkeergarage wordt een enorme daktuin gerealiseerd, waaronder retentiekratten worden geplaatst voor de opvang van water. 

Inmiddels is één van de torens gereed. “We zitten nog volop in de productie. In week 24 verwachten we de montage af te ronden. Tijdens de montage wordt op een aantal verdiepingen lager ook door andere partijen gewerkt. Door de ontkoppeling van constructie en de installaties zitten partijen elkaar niet in de weg, hoeven wij niet op anderen te wachten en kan er korte doorlooptijd worden gerealiseerd.” 

Beton onmisbaar in bouwopgave

Volgens Van Helvoirt is prefab beton onmisbaar, juist in de hoogbouw. “We zitten met een enorme bouwopgave in een land met een beperkte ruimte. We kunnen hier niet anders dan de hoogte in. Door te kiezen voor hoogbouw in beton kies je niet alleen voor snelheid, maar ook voor duurzaamheid. Dankzij de gegarandeerde kwaliteit bouw je echt voor de toekomst.” 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken