nieuwspagina

Duurzaamheidswinst dankzij voorkomen faalkosten

Auteur: Naomi tekst en fotografie 25 maart 2024

Op de plek waar vroeger de sirenes weerklonken, herrijst nu het Slotjesveld, een appartementencomplex met betaalbare woningen. Een brandweerkazerne heeft in Oosterhout ruimte gemaakt voor woningbouw. De aanloop naar het project nam behoorlijk wat tijd in beslag, maar nu eenmaal gebouwd wordt, kan snelheid worden gemaakt. Onder meer door het maken van goede afspraken tussen bouwer en leverancier. Zo worden faalkosten zoveel mogelijk voorkomen. Efficiëntie levert duurzaamheidswinst op.

Op de voormalige locatie van de brandweerkazerne op het Slotjesveld in Oosterhout worden 46 appartementen gerealiseerd. Het gaat om sociale huurwoningen, die in opdracht van woningcorporatie Thuisvester gebouwd worden. Van de 46 appartementen zijn 26 appartementen bedoeld voor jongeren en starters. De resterende twintig woningen zijn voor alle doelgroepen. Het gebouw is ontworpen door architect Marquart. De appartementen worden gebouwd door De Kok Bouwgroep.

Isolatie

Voor het project heeft De Hoop Pekso, lid Betonhuis Constructief Prefab, 4.189 m² aan breedplaatvloeren en 868 m² kanaalplaatvloeren met een RC-waarde van 3,7 geleverd. Daarmee wordt gezorgd voor een solide basis, en houdt men de warmte waar deze hoort. “De woningen zijn gasloos. Qua verwarming hebben we voor een ventilatieluchtwarmtepomp gekozen. Op het dak komen zonnepanelen.” De woningen zijn goed geïsoleerd, zodat het verwarmen van de woningen en het water geen extra energie vragen.

Bouwteam 

Het bouwbedrijf en de betonleverancier werken regelmatig samen. “De Kok Bouwgroep is voor ons een belangrijke klant,” vertelt Xander Eversdijk van De Hoop Pekso. “Voor hen zetten we graag een stapje extra,” legt collega René Verstraete uit. “Dat doen we bijvoorbeeld door het aanwijzen van een vaste projectleider voor dergelijke klanten. Zij vormen samen een bouwteam met de afnemer. Ze nemen samen vooraf de projecten door, zodat eventuele problemen kunnen worden getackeld en wordt voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Zo worden faalkosten geminimaliseerd, evenals verspilling van materiaal.” Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.

“De start van de bouw heeft een tijdje op zich laten wachten,” vertelt projectleider Marc van der Poel. “Begin 2022 hebben we op dit project ingeschreven, en in 2023 konden we beginnen met de bouw.” Inmiddels ligt men op schema. “In het derde kwartaal van 2024 zijn de woningen gereed. We zijn nu bezig met de afbouw.”

Onderzoek

Qua materiaalgebruik zijn er geen aanvullende eisen gesteld. “Bij dit project zijn geen eisen gesteld op het gebied van circulariteit,” aldus Van der Poel. “Dat heeft te maken met de tijd,  drie jaar geleden werden hier minder vaak eisen voor gesteld. Tegenwoordig is dat anders. Circulariteit wordt vaker gevraagd. Biobased bouwen wordt ook steeds vaker een thema. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hennepvezel als isolatiemateriaal in plaats van steenwol. Het zijn goede ontwikkelingen, die nodig zijn. Het enige probleem is dat veel van dit soort materialen zich nog niet bewezen hebben in de tijd. Er is meer onderzoek nodig. Je wil voorkomen dat er over een aantal jaar problemen ontstaan,” aldus Van der Poel.

Bewezen

Beton heeft zich als materiaal inmiddels wel ruimschoots bewezen, en volgens Van der Poel kan je voor bepaalde onderdelen eigenlijk niet om beton heen. “Ik weet ook niet of we dat zouden moeten willen.” Wel is het goed om te kijken naar de beste combinaties van materialen, zodat de eigenschappen van alle materialen optimaal worden benut. Het helpt ook wanneer opdrachtgevers duurzaamheid hoog op het lijstje hebben staan en daarvoor ook willen betalen. “Woningcorporaties lopen op dat vlak vaak voorop,” aldus Van der Poel.

Voor de toekomst

Met de nieuwe woningen kan men in Oosterhout een lange tijd vooruit. “We krijgen in het bestek nooit wensen over de tijd dat een gebouw mee moet kunnen gaan. Dat is ook een lastige eis: hoe bouw je iets dat slechts tien jaar mee zouden moeten gaan? Bovendien wijst de praktijk uit dat dergelijke tijdelijke constructies vaak veel langer blijven staan, tot wel veertig jaar. Met deze materialen zouden we bij het Slotjesveld de honderd jaar moeten kunnen halen, met wat onderhoud door de jaren heen.”

headschot-grijs.jpg
Contactpersoon
Vacature
Adviseur Techniek en Verduurzaming, Bestuursondersteuning Constructief Prefab