kennispagina

Eindhoven krijgt eerste fabriek voor 3D-printen in beton

In Eindhoven is op 15 januari 2019 de eerste commerciële fabriek in Europa geopend waar betonproducten geprint worden met een 3D-printer. Initiatiefnemers van de fabriek zijn Weber Beamix en BAM Infra. Ze worden bijgestaan door de specialisten van Witteveen+Bos, Bekaert en de Technische Universiteit Eindhoven.

3D-betonprinten op vier printbedden

In de fabriek kunnen op vier printbedden parallel aan elkaar, of na elkaar, producten worden geprint. Beide initiatiefnemers ontwikkelden eerder de veelbesproken volledig constructief voorgespannen betonnen fietsbrug in Gemert. Deze brug werd gemaakt met de bekende betonprinter van de TU Eindhoven, de XYZ-printer. Omdat deze printer geen grote projecten kan verwezenlijken, hebben Weber Beamix en BAM Infra een robot aangeschaft van fabrikant ABB. Deze robot komt uit de auto-industrie en kan de mortel gelijkmatig uit de spuitkop laten stromen en ook een staaldraad mee laten lopen met de printkop, zodat elke betonlaag wordt voorzien van de benodigde wapening.

Complete woningen

Uit de robots zullen eerst fietsbruggen rollen maar ook complete woningen behoren tot de mogelijkheid. Hoogstwaarschijnlijk gaan de robots de woningen printen van het project Milestone. In deze wijk in Meerhoven in Eindhoven komen vijf 3D-geprinte woningen die lijken op grote stenen. Er wordt gestart met een gelijkvloerse woning en langzaam bouwt de moeilijkheidsgraad op naar een woning met drie bouwlagen, uitkragende balkons en andere complexe details. Hoofdaannemer van Milestone is overigens bouwbedrijf Van Wijnen. Weber Beamix en Bam Infra worden onder andere ingehuurd voor het betontechnische deel. Volgens de initiatiefnemers gaan de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen van beton snel. De mogelijkheden zijn al weer zoveel uitgebreider dan anderhalf jaar geleden toen de fietsbrug in Gemert werd gerealiseerd.

Voordelen 3D-printen

Printen van beton heeft verschillende voordelen. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt CO2-uitstoot en er is geen bekisting nodig, dus is er ook minder afval. Verder verloopt het gehele proces sneller en neemt de foutmarge af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978