kennispagina

Vloeistofdicht beton

Vloeistofdichte constructies, met name in beton, spelen een cruciale rol in het beschermen van de bodem tegen schadelijke stoffen, zoals in tankstations, mestopslagplaatsen en wasstraten. Het begrip vloeistofdichtheid verwijst naar de eigenschap van een constructie waarbij de vloeistof wel in het beton kan doordringen, maar niet de andere kant als vloeistof kan bereiken. Dit voorkomt dat schadelijke stoffen de bodem vervuilen.

Beton wordt veel gebruikt in vloeistofdichte constructies vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. De constructies beschermen de bodem en het milieu tegen verontreiniging. Hierbij moet de constructie gedurende haar hele levensduur bestand zijn tegen de belasting door vloeistoffen, zonder dat deze door de constructie heen komen.

Regels en voorschriften vloeistofdicht beton

In Nederland is regelgeving ontwikkeld, waaronder het Activiteitenbesluit, dat eisen stelt aan bodembeschermende voorzieningen. Vloeistofdichtheid wordt hierin beschreven als een vereiste eigenschap van constructies die voorkomen dat schadelijke vloeistoffen de bodem bereiken.

Ontwerp en uitvoering

Bij het ontwerp van vloeistofdichte constructies wordt rekening gehouden met factoren zoals scheurvorming, krimpvoegen en de belasting die de constructie zal ondergaan. Belangrijke aspecten zijn:

  • Controle van de scheurwijdte, met name bij voegloze vloeren.
  • Ontwerpdikte afhankelijk van de belastingsituatie, zoals bij tankstations of calamiteitenbakken.

Tijdens de uitvoering speelt de betonmortelcentrale een belangrijke rol in het samenstellen van het juiste betonmengsel. De controle op vloeistofdichtheid gebeurt zowel in het laboratorium als tijdens de bouw, waarbij certificeringen zoals BRL 1801 van toepassing zijn. Belangrijke aandachtspunten bij uitvoering zijn:

  • Betonmengsel samenstelling en geschiktheidsonderzoek.
  • Nabehandeling van het betonoppervlak om een volledige verharding te garanderen.

Deze processen zorgen ervoor dat vloeistofdichte betonconstructies gedurende hun levensduur de bodem effectief beschermen tegen schadelijke stoffen.

Norm of aanbeveling
CUR/PBV-aanbeveling 63 Bepaling van de vloeistofindringing in beton door de capillaire absorptieproef.
CUR/PBV-Aanbeveling 65 , Ontwerp, aanleg en herstel van vloeistofdichte voorzieningen van beton.
NEN 8005, bijlage A, tabel A.2,  agressiviteit van (vloei)stoffen.
AS SIKB 6700 Inspectie bodembeschermende voorzieningen
SIKB Protocol 7702 Aanleg of herstel van een vloeistofdichte voorziening van beton
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978
Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM, Bestuursondersteuning Bestrating en Stenen en Blokken