kennispagina

Duurzame betonnen bestrating volgens de BRL K11002

Duurzaamheid wordt als thema steeds belangrijker. De betonnen bestratingsindustrie is bij uitstek een sector waarin innovaties op het gebied van duurzaam beton geïntroduceerd worden. In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn verminderd ten opzichte van 1990. Ook moet minimaal de helft minder aan mineralen, fossiele grondstoffen en metalen worden gebruikt. 

Informatie voor opdrachtgevers in de GWW

Overheden zijn op zoek naar producten met lagere MKI-waarden en verduurzamingsinitiatieven. Soms ontbreekt het aan kennis en worden eisen gesteld die voor de branche praktisch onuitvoerbaar zijn. De betonsector heeft daarom afspraken gemaakt over het aandeel circulair materiaal in hun producten en vastgelegd in de Beoordelingsrichtlijn BRL K11002 ‘Genereren van Milieuprofielen voor betonnen infraproducten’. Hiermee krijgen opdrachtgevers in de GWW-sector een praktische, uniforme toetsing in handen. De BRL K11002 borgt het bepalen van de MKI waarde. Datgene wat een opdrachtgever voorschrijft aan MKI-waarde voor een betonproduct krijgt die gemeente op de bouwplaats ook daadwerkelijk geleverd. Daardoor hoeven opdrachtgevers zelf geen controles op deze producten uit te voeren.

De beoordelingsrichtlijn Duurzame bestrating (BRL K11002) staat voor betrouwbare en transparante informatie over de duurzaamheid van betonnen producten. Het geeft u niet alleen inzicht in MKI maar ook in circulariteit. Hiermee wordt alles heel transparant. En leert u meer over de achtergrond en de toepassingen van betonnen bestrating en andere producten. Deze kennispagina toont diverse informatie voor en over de bestratingssector. Onderstaande animatie geeft u een snelle uitleg over de BRL en de voordelen. 

De BRL geeft opdrachtgevers de garantie dat ze betonproducten kopen met transparante en betrouwbare milieu-informatie

Downloads
(2)

Whitepaper

Duurzaam inkopen van bestrating. Het is de wens van veel gemeenten. Maar hoe controleer je als opdrachtgever of er daadwerkelijk duurzame producten worden toegepast? Hoe vergelijk je betonnen bestrating onderling en met andere oplossingen? De beoordelingsrichtlijn Milieuprofielen voor betonnen infraproducten (BRL K11002) biedt uitkomst. Meer informatie lees je in de whitepaper over BRL van Betonhuis Bestrating. De whitepaper is hier te downloaden.

Flyer

“Hoe controleer je als opdrachtgever dat de duurzaamheidsclaims van producenten geen loze woorden zijn, maar er daadwerkelijk duurzame producten worden toegepast?” Dat lees je in de flyer over BRL van Betonhuis Bestrating.

Lees verder

Ervaringen van onze leden

Nieuwspagina
Nieuw aangelegde Bachweg in Amersfoort

Duurzame bestratingsmaterialen voor gemeente Amersfoort

Lees meer
Nieuwspagina
Straat in Nijmegen, nieuwe riolering en bestrating aangelegd

Meedenken over de indeling van je straat

Lees meer
Nieuwspagina
Parkeerplaats met uitsparingen waar gras in groeit voor wateropname in de grond

Waterberging en vergroening van parkeerplaats

Lees meer

Uitgelicht

Nieuwspagina
Biobound betontegen met olifantsgras - Morssinkhof Groep

Betonhuis Bestrating gaat voor duurzaam en transparant beton

Lees meer
Kennispagina
Thumbnail

BRL K11002 maakt milieugegevens infraproducten extra betrouwbaar

Lees meer
Kennispagina
Cover BRL K11002

Duurzaam aanbesteden op MKI

Lees meer
Nieuwspagina
Thumbnail

Eerste BRL K11002 certificaten uitgereikt aan zeven producenten

Lees meer
Nieuwspagina
Waterdoorlatende stoeptegels

Beton in wegen- en bruggenbouw: niet grijs maar groen

Lees meer
Nieuwspagina
Thumbnail

Duurzame bestrating

Lees meer
Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Bestuur onderteuning Constructief Prefab