nieuwspagina

3D-geprint rif van beton verrijkt waterleven bij Cap d’ Agde

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Aire Marine Protégée de la Côte Agathoise, SEABOOST. 1 juli 2022 Laatste update 12 augustus 2022

Huizen printte CyBe Construction uit Oss al wel, bankjes en rioolputten ook, maar kunstmatig rif nog nooit. Tot een paar jaar geleden het Franse bedrijf Seaboost zich in Oss meldde met de vraag of er grote delen betonnen rif geprint konden worden.

En dat bleek CyBe te kunnen. ,,In eerste instantie hebben we een ontwerp van ongeveer anderhalf bij anderhalve meter hier in de fabriek geprint en onlangs hebben we alle onderdelen voor het rif los geprint. Daar zijn ze tot een geheel gevormd”, zegt Pleun Zant van CyBe. Het gaat om kolommen van meters hoog tot relatief kleine onderdelen die als ondergrond en schuilplaats voor het onderzeese leven in het Franse Cap d’Agde moeten dienen. Deze zomer heeft Seaboost het naar de plaats van bestemming gebracht. Zo vormt beton straks de basis van het behoud en de verbetering van biodiversiteit in het water.

3D-betonprinters

,,We verkopen wereldwijd 3D-betonprinters, met de bijbehorende materialen en software”, zegt Zant. ,,Ook zorgen we ter plekke voor trainingen. In Nederland zijn we hoofdaannemer voor woningbouwprojecten en printen we op projectbasis.” CyBe bestaat sinds 2013 en zit in de kopgroep van bedrijven die zich met betonprinten bezig houden. Zant: ,,Bij het printen van beton is het van belang dat het mengsel snel genoeg uithardt, om de elementen op hoge snelheid te kunnen maken.  Ons mengsel is na drie minuten uitgehard, na 24 uur verplaatsbaar en bereikt na 28 dagen de optimale draagkracht. De snelheid is ook een belangrijke factor in het goedkoper bouwen van woningen.”

Herstel van ecosystemen

Seaboost, de opdrachtgever, is gespecialiseerd in het herstel van ecosystemen in zee, onder andere door het ontwerpen en bouwen van nieuwe ‘kuststructuren’. Door dat te doen speelt het bedrijf onder andere in op de gevolgen van de klimaatveranderingen en het verdwijnen van leven in de zee. Seaboost is vooral actief in havensteden. Volgens de Franse onderneming is de natuur veerkrachtig, maar wordt het wel moeilijk wanneer bijvoorbeeld havens en hun omgeving worden uitgediept of er andere ingrijpende veranderingen plaatsvinden. Seaboost probeert hier al zo’n tien jaar op in te spelen met het maken van kunstmatige plekken voor het waterleven. Dat doet de onderneming behalve in Frankrijk ook in het Caribisch gebied, Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, Polynesië en in de Indische Oceaan.

Seaboost_kunstmatig-3D-betonnen-rif.3

Het kunstmatige rif in Cap d’Agde, aangelegd in het kader van het investeringsprogramma RECIF’LAB, zal ook gebruikt worden door duiksporters, die daar kunnen genieten van het leven op en rond het kunstmatige betonnen rif. Foto: Seaboost.

Vertel uw verhaal

Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen en gebruikers die hun kennis van beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk.

Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.

Bekijk het dossier 3D-Betonprinten
Bekijk het dossier Biodiversiteit

 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978