nieuwspagina

Beton als stevige basis van verticaal bos: ‘Ik sta elke ochtend blij op’

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Kees Jansen 18 november 2021 Laatste update 31 augustus 2022

Groen, uitzicht, leuke contacten, veel ruimte en een zee aan licht. Jente en Niek (allebei 24) hebben het getroffen met hun appartement in het eerste verticale bos van Nederland, de Trudo Toren in Eindhoven. De flat is een wonderlijke en duurzame combinatie van beton, bomen en ander groen.

,,Ik voel me wel een beetje een pionier”, zegt Jente. ,,Het is een voorrecht om hier te wonen. Ik sta elke ochtend blij op met dat groen en het uitzicht. Ook het sociale aspect spreekt me aan”, zegt ze. ,,Ik kom niet uit Eindhoven en vind het leuk om mensen te leren kennen. Dat gaat hier best makkelijk.”

Ladder uit een app

De bewoners zijn met elkaar verbonden via een speciale app, waar ze dingen aan elkaar kunnen vragen of wat afspreken. Niek: ,,Bijvoorbeeld als je een ladder zoekt, verf over hebt of een laminaatsnijder ter beschikking stelt. Je kunt in die app ook vragen stellen aan Trudo, de woningcorporatie.”

Eindhoven heeft sinds september 2021 het eerste ‘verticale bos’ van Nederland, met bomen en struiken in bakken die uit de flat steken. Zo is beton drager van de natuur. De groene flat is niet alleen bijzonder om te zien , maar zorgt ook voor minder CO2 en meer zuurstof. De Trudo Toren biedt ruimte aan 125 volwassen bomen, verder groeien er meer dan 5200 struiken en planten. Al dit groen slurpt volgens de corporatie jaarlijks 50.000 kilo CO2 op en geeft 13.750 kilo zuurstof af.

De beroemde architect Stefano Boeri ontwierp de 18 verdiepingen tellende flat in de wijk Strijp-S voor woningcorporatie Trudo. Boeri tekende eerder al twee flats met bomen in Milaan. Daar wonen vooral de rijken, want de koopappartementen kosten miljoenen euro’s. Dat is in Eindhoven wel anders, want de toren kent alleen maar huurappartementen in de sociale sector. En dat is een wereldprimeur.

Veel jongeren

Een rondje door de flat maakt duidelijk dat er veel jongeren wonen. Die lijken op deze dag voornamelijk in Zoom-meetings te zitten. Ze doen de deur wel open, maar hebben geen tijd om over hun woonervaringen te vertellen.

Wies heeft wel even, want ze is ziek thuis. Ze woont op de negende verdieping en koos voor de Trudo Toren vanwege de ‘community en de hele look en feel’ van de flat. ,,Ik woon wel alleen, maar je voelt je hier niet alleen”. Ze is even bij de brievenbussen in de toegangshal om haar post op te halen. ,,Blijf maar op een afstand, want ik ben snotverkouden. Geen corona, want ik ben negatief getest.”

Normaal gesproken voelt ze zich als een vis in het water op haar nieuwe woonplek. ,,Ik heb in het centrum gewoond bij mijn ouders en wilde graag op Strijp wonen. Hier wonen veel van mijn vrienden, bovendien is het betaalbaar. Ook vind ik de combinatie van groen en beton mooi.” En vervolgens vertrekt ze weer, om onder het warme dekbed uit te zieken.

Milieubewust wonen

Wies, Niek, Jente en ook andere bewoners moesten solliciteren naar een loft in de Trudo Toren. Daarvoor moesten ze een motivatie schrijven. ,,We hebben ook foto’s meegestuurd”, zegt Jente. ,,Van onszelf en ook van onze groene vensterbank in onze vorige woning.”

In de brief schreven ze de combinatie van een gebouw met een bos mooi te vinden. ,,We zijn nu iets ouder en vinden milieubewustzijn belangrijk. Als puber maak je je daar niet zo druk om, maar wij weten nu wel dat we iets moeten doen voor de toekomst. Het scheelt ook dat we wat meer geld hebben om duurzame keuzes te maken.”

Toen de twee zich hadden ingeschreven gingen ze regelmatig naar de vordering van de bouw hun toekomstige flat kijken. ,,Dan zaten we op een terras tegenover de betonnen toren deze kant op te kijken, al wisten we toen nog niet of we een appartement toegewezen zouden krijgen. Dat hoorden we pas twee maanden voor de oplevering.”

Groen geeft rust

De twee hebben vanaf hun hoekappartement  op de achtste verdieping veel ramen en een schitterend uitzicht over de omgeving. ,,Ik vind Eindhoven eigenlijk niet zo’n hele mooie stad”, zegt Jente. ,,Maar als je het vanaf hier bekijkt is het prachtig. En de bomen op het balkon zorgen voor extra sfeer. Groen geeft rust. En het is ook mooi dat op zo’n manier CO2 in zuurstof omgezet wordt. 

Ze wisten niet of ze een hoek- of een tussenappartement toegewezen zouden krijgen. Niek: ,,We konden alleen aangeven in welk kwart we qua hoogte wilden wonen. Wij hebben ons aangemeld voor het tweede en het derde kwart.” Jente: ,,Ik heb hoogtevrees, dus op de 17e of 18e etage vonden we niks en dicht bij de begane grond sprak ons ook niet zo aan. We hebben echt geluk gehad.”

Vertel uw verhaal

Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen en gebruikers die hun kennis van beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk.

Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978