nieuwspagina

Beton blijft essentieel bouwmateriaal in duurzame toekomst

Auteur: Betonhuis communicatie / Paul Ewalds Foto: Betonhuis 13 april 2025 Laatste update 17 april 2025

"De vraag naar beton blijft, ook in de toekomst, roept Paul Ewalds, beleidsadviseur Betonhuis. Wereldwijd groeit de vraag naar bouwmaterialen sterk, vooral door de snelle economische ontwikkeling in landen als China en India. Hoewel deze groeicijfers niet representatief zijn voor Nederland of Europa, onderstrepen volgens Ewalds wel het wereldwijde belang van samenwerking binnen de betonsector.

Een ander voorbeeld dat Ewalds noemt is de wereldwijde Concrete Future Roadmap van de Global Cement and Concrete Association (GCCA), waarin wordt ingezet op een gezamenlijke route naar CO₂-neutraliteit. Deze roadmap laat zien hoe de hele keten, van cementproductie tot toepassing van beton, werkt aan verduurzaming. "Ook het Concrete Sustainability Council (CSC) groeit wereldwijd snel uit tot dé standaard voor duurzaam beton. Steeds meer landen sluiten zich aan bij dit certificeringssysteem, dat transparantie en verantwoorde productie in de hele keten zichtbaar maakt", laat Ewalds weten.

Europese routemap

Ook binnen Europa ligt de focus op emissiereductie. In de Europese routekaart voor cement, opgesteld vanuit de EU-doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn, is te zien hoe cementproducenten hun emissies willen verlagen. Ewalds: "De rol van beton in deze plannen is tot nu toe beperkt meegenomen, terwijl juist daar innovatieve ontwikkelingen plaatsvinden". Hij noemt toepassing van Biochar, een technologie die de CO₂-balans van beton verder kan verbeteren en die recent door het kabinet is erkend in de beleidsinzet op koolstofverwijdering (bron). Maar ook andere alternatieven bindmiddelen worden onderzocht zoals geopolymeren en gekalcineerde klei. Beton verandert zo van traditioneel bouwmateriaal naar een actieve speler in klimaatoplossingen. "Met ook nog eens het potentieel om CO₂ vast te leggen als de markt of wetgeving dat vraagt." 

Nederlandse materiaalstrategie 

Beton zal als duurzaam, lokaal beschikbaar én potentieel CO₂-opslagmateriaal dan ook niet vervangen worden door schaarse, duurdere materialen met een hogere milieu-impact. Daarmee is beton een belangrijke pijler onder de Europese en Nederlandse materiaalstrategie. Zoals ook EIB eerder liet zien in de materiaalstromenanalyse uit 2022, blijft de bouwopgave tot 2050 fors. Ondanks een dalende bevolkingsgroei blijft er netto groei: er worden in 2050 naar verwachting nog altijd twee keer zoveel woningen gebouwd als gesloopt. Ook in de utiliteitsbouw en GWW-sector blijft beton onmisbaar, mede vanwege de opgave voor klimaatadaptatie. 

Paul Ewalds, beleidsadviseur Betonhuis
"Beton verandert zo van traditioneel bouwmateriaal naar een actieve speler in klimaatoplossingen. Met ook nog eens het potentieel om CO₂ vast te leggen als de markt of wetgeving dat vraagt."

Betonsector neemt verantwoordelijkheid

De Nederlandse betonsector neemt haar verantwoordelijkheid. Daarom is in 2020 de nationale Routekaart naar een klimaatneutrale betonsector opgesteld. Binnen deze Betonhuis roadmap werken bedrijven en kennisinstellingen samen aan concrete stappen richting CO₂-reductie. In werkgroepen wordt actief kennis gedeeld over onder andere alternatieve bindmiddelen, geopolymeren, optimaal grondstofgebruik (zoals korrelpakking) en circulaire toepassingen. Het doel: dicht bij de ambities van het Betonakkoord blijven, maar met realistische en haalbare stappen die breed toepasbaar zijn in de praktijk. 

Beton en kritieke grondstoffen

Deze ontwikkelingen versterken de oproep van Betonhuis aan de Europese Commissie om ook essentiële grondstoffen voor betonproductie, zoals grind, zand en kalksteen op te nemen in de lijst met strategische grondstoffen binnen de nieuwe Critical Raw Materials Act. De wet richt zich nu vooral op zeldzame metalen en hoogwaardige grondstoffen voor de energietransitie. Maar ook de beschikbaarheid van basismaterialen is cruciaal voor een robuuste, circulaire en klimaatadaptieve bouwsector. Ewalds sluit af: "Zonder toegang tot lokale grondstoffen komt niet alleen de woningbouwopgave in gevaar, maar ook de mogelijkheid om CO₂ op te slaan in bouwmaterialen. Beton is daarmee niet het probleem, maar een deel van de oplossing."

Themapagina Beton en CO₂

Paul Ewalds sectorsecretaris Betonmortel
Contactpersoon
Paul Ewalds
Adviseur Circulaire Economie, Strategie en Beleidsontwikkeling. Bestuursondersteuner Betonmortel
Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978