nieuwspagina

Een typisch Nederlands rijtjeshuis met verrassende ruimtes

Auteur: Persbericht derksen|windt architecten Foto: derksen|windt architecten 16 november 2020 Laatste update 1 februari 2024

Voor de nieuwbouw van deze hoekwoning heeft derksen|windt architecten een ontwerp gemaakt wat een krachtige aaneenschakeling van steeds veranderende ruimtes blijkt. En dat in een zeer fraaie combinatie van robuust en licht materiaalgebruik. Hiermee is een woonhuis ontstaan met een ruimtelijke kwaliteit die men normaal alleen ziet bij luxe villa’s of musea.

Het woonhuis ligt in een woonwijk in Capelle aan den IJssel, te midden van woningbouw zoals dit zoveel gebouwd is in de tweede helft van de vorige eeuw, en eigenlijk nog steeds gerealiseerd wordt in een variant daar op. Kenmerkende aaneengesloten huizen met twee woonlagen, een zolder onder een schuine pannenkap en een bakstenen gevel. derksen|windt architecten zette de stip echter verder op de horizon: het moest het mooiste rijtjeshuis van Nederland worden van een kwaliteit die normaal niet behaald worden binnen deze typologie.

Verspringende vloeren en hoogteverschillen

Het woonhuis is ontworpen vanuit de ervaring van de ruimtes. Deze in vrije hoogte veranderende zones zijn zoveel mogelijk open verbonden. Van leefkeuken naar souterrain en zitkamer, en van entree tot aan zolder. De overgangen tussen zones zijn voelbaar door hoogteverschillen, posities van ramen, zicht naar buiten en veranderend materiaal. Dit heeft geleid tot een woning met verspringende vloeren, gehuld in een robuust gevelmateriaal en dat alles binnen de kenmerkende bouwenvelop.

Gevel in schoon beton 

De gevel is een prachtige gedetailleerde schoon-betonnen gevel. Een steenachtig materiaal was een eis vanuit de gemeente, iets wat normaal gesproken resulteert in baksteen. Maar hier laat het eindresultaat zien dat er meer kan. De (door de architecten reeds lang gekoesterde liefde voor) Japanse en Zwitserse architectuur vormden de inspiratie voor betonnen gevels die een gevoel geven van textuur, van verfijning. Hier is dat ook gelukt, als men bij de woning is wil men de gevel aanraken.

Duurzaam

De woning heeft een bodemwarmtewisselaar, geïntegreerde zonnepanelen als dak, en dat allemaal binnen een zeer goed geïsoleerde schil. Het gewicht van de gevel is gecompenseerd door innovatieve houten vloeren. Zo hebben de opdrachtgevers een robuust en onderhoudsvrij huis voor de toekomst, wat ook nog duurzaam is op alle vlakken waar mogelijk.

Meer informatie

Kennispagina Betonhuis schoonbeton

Modelwerkplan schoonbeton

Dossier architectuur en beton

 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978