nieuwspagina

Eerste 3D-geprinte betonnen woning van Nederland bezorgt iedereen goed humeur

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Betonhuis 3 december 2021 Laatste update 25 maart 2023

Elize Lutz heeft op bijzondere plekken gewoond; op een boot, in een voormalig kantoorpand en in een oud bordeel. En nu in de eerste geprinte betonnen woning van Nederland. ,,Ik vind het heel aantrekkelijk wonen”, zegt ze. ,,Het is een andere ruimtelijkheid, in een vorm die je wel herkent maar niet meteen kan thuisbrengen. En er staan mooie oude bomen omheen. Dat maakt het allemaal prachtig.”

Samen met haar partner Harrie Dekkers verhuisde ze in augustus 2021 naar de wijk Meerhoven in Eindhoven, waar de woning staat. ,,We hebben altijd gereisd en op veel plekken gewoond”, zegt Elize. ,,Ik ben ook altijd op zoek. Sinds de kinderen de deur uit zijn, verhuizen we absurd veel. Harrie vult aan: ,,We reizen van huis naar huis. Het wonen hier zie ik als een luxe vakantie.”

De twee huren het huis van verhuurder en investeerder Vesteda voor in principe een half jaar, tot februari. ,,Maar we mogen er nu tot mei in blijven. Dat is het moment dat ze gaan beginnen aan het bouwen van de overige vier geprinte woningen naast ons. Dan is er waarschijnlijk veel overlast te verwachten. Als wij eruit zijn, zullen ze dit wel als modelwoning inrichten. Of als bouwkeet.”

De geprinte woning maakt deel uit van het project Milestone, dat bestaat uit vijf geprinte huizen. De resterende vier volgen later. In het project werken verschillende partijen samen: Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, de gemeente Eindhoven en Witteveen+Bos.

Holle elementen

De geprinte elementen die de woning van Harrie en Elize vormen zijn hol en komen uit de fabriek van Beamix. De ruimtes zijn opgevuld met isolatiemateriaal. Alleen al het printen nam – omgerekend – drie volle werkweken in beslag: samen 120 uur.

Het stel woont prettig in de eerste geheel geprinte betonnen woning, maar anderen beleven er ook plezier aan. ,,Mensen die ons huis zien, krijgen altijd goede zin. Ze moeten lachen en vinden het een leuk huis.”  Elize: ,,Het doet ook een beetje denken aan die gebouwtjes die je vroeger in pretparken zag. Of aan het huis van de Flintstones. Hoewel het van beton is, voelt het natuurlijk. Dat komt door de ronde vormen. In de natuur heb je geen vierkanten. Dat we houden van ronde vormen zit de mens in de genen.”

Aan de binnenkant van de woning zijn wel rechte wanden geplaatst, om verschillende ruimtes te creëren. Maar het zijn vooral de gebogen wanden die opvallen. Je ziet duidelijk dat er verschillende lagen beton op elkaar zijn gestapeld. ,,Het is beton, maar door de lagen en ook de verschillen in kleur wekt het de indruk dat het textiel is. Als je het ziet, wil je het graag aanraken.”

Harrie Dekkers
De akoestiek is door die vormen en de structuur fantastisch! Ik hou heel erg van muziek en het klinkt hier fantastisch. Je hoeft de versterker helemaal niet hard te zetten om ervan te genieten. Dat het zo goed klinkt heeft denk ik met de ronde vormen en de gelaagdheid van de wanden te maken.

Ambassadeurs

Ergens bovenin puilt een laag beton wat uit, waarschijnlijk omdat de printer daar ophield of opnieuw begon. ,,Die imperfectie maakt het mooi”, zegt Elize. Harrie vult aan: ,,Die muur verveelt nooit.”

Elize en Harrie zijn niet alleen huurders van de eerste geprinte woning van ons land, ze zijn ook ambassadeurs. ,,We hebben er voor moeten tekenen dat we mensen vriendelijk benaderen en ook meewerken aan bezoek van groepen”, zegt Elize. ,,Ik heb verder een artikel geschreven voor Vesteda. Ook hebben we een paar groepen architecten en bouwers op bezoek gehad.”

Harrie vraagt iedereen die te gast is in het 90 vierkante meter grote huis te poseren bij de woning. Verder houdt het stel de belevenissen met de gasten bij op een ronde houten tafel. Dat in een spiraal geschreven verhaal gaat straks waarschijnlijk naar Vesteda.

Wizzkids

Harrie en Elize mochten ook een dagje kijken bij Beamix. Elize: ,,Dat was waanzinnig leuk. Het mooiste waren drie whizzkids die alle ruimte kregen om te proberen. Ze zijn constant aan het kijken hoever ze kunnen gaan met de betonprinter, hoe snel het kan, wanneer de geprinte constructie instort. Ze zijn heel erg gericht op experimenteren, geweldig dat Beamix dat doet.”

De ronde wanden eisen wel een andere manier van inrichten, legt Harrie bij een korte rondleiding uit. ,,Als je spullen recht zet, lijkt het krap. Maar dat kun je eenvoudig oplossen door kast of bed iets scheef te zetten. Dat geeft in deze woning een heel ruimtelijk effect.”

Heel erg veel om scheef te zetten hebben de twee niet, want ze lieten bijna alles staan in hun tijdelijke onderverhuurde onderkomen in Amsterdam. ,,We dachten dat we best gehecht waren aan onze spullen en ook aan ons huis daar, maar we hebben bijna niets meegenomen. Het heeft ons geleerd dat het niet zo moeilijk is om te onthechten.” 

Vertel uw verhaal

Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen en gebruikers die hun kennis van beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Een website om u verder op weg te helpen bij de daadwerkelijke toepassing van duurzaam beton in de praktijk.

Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven, stuur een e-mail.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978