nieuwspagina

Gerecycled beton met CO₂ injectie

Auteur: Communicatie Betonhuis Foto: ABC Radio, Sydney 29 november 2023 Laatste update 30 november 2023

Een nieuwe ontwikkeling in de bouwsector kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van koolstofemissies en het voorkomen van bouwafval op stortplaatsen. Het betreft gerecycled beton dat is vervaardigd uit gesloopte gebouwen en geïnjecteerd met koolstofdioxide (CO₂). Betonhuis schreef er al eens eerder over. Ook in het laboratorium in West-Sydney wordt fijngemalen betongranulaat, bestaande uit een mix van grind, zand en gebroken steen, versterkt met CO₂ waardoor het dezelfde sterkte en duurzaamheid krijgt als nieuw beton.

Op de website van ABC Radio is Vivian Tam van de Western Sydney University aan het woord. Het innovatieve product, genaamd CO₂-beton, heeft naar verwachting de helft van de levenslange emissies van nieuw beton en biedt een kosteneffectieve oplossing met een 10% kostenreductie ten opzichte van het produceren van maagdelijk beton. Testplaten van dit beton zijn al enkele jaren in de Australie in gebruik, waaronder op de stoep van het Blacktown Animal Rehoming Centre.

Cruciale factoren

De betonsector is wereldwijd voor minstens 7% verantwoordelijk voor de koolstofemissies en staat internationaal voor de uitdaging om duurzamer te worden.  Professor Tam beweert dat haar gerecyclede betonaggregaat, met name de fijne delen, typisch 70% van de sterkte van nieuw granulaat heeft, terwijl CO₂-beton dezelfde sterkte biedt als maagdelijk beton. De introductie van CO₂-beton kan een baanbrekende stap zijn naar een nog duurzamere toekomst. Het onderzoek van Tam identificeerde cruciale factoren die de opname van CO₂ beïnvloeden, waaronder het vochtgehalte van het betongranulaat, de korrelgrootte, de temperatuur, en de CO₂-concentratie. Een toename van de temperatuur en een afname van de korrelgrootte bevorderen de snelheid van CO2-opname. Het aanzienlijke oppervlak van betongranulaat draagt met name bij aan een snelle opname van CO₂.

Circulaire economie

De betonsector omarmt de principes van een circulaire economie. De sleutel is om waar mogelijk het gebruik van nieuwe materialen te vermijden, zoals is afgesproken in de nieuwe aanbestedingseisen. "Hergebruik van granulaten wordt al voor 7% ingezet, dit percentage kan nog omhoog, maar je zou geen nieuwe gebouwen moeten bouwen als je bestaande gebouwen renoveren of opknappen. Als er moet worden gesloopt, gebruik dan de elementen. Het injecteren van betongranulaat met CO₂ kan daarna uitkomst bieden", zegt Paul Ewalds, coordinator circulaire economie.

Paul Ewalds sectorsecretaris Betonmortel
Contactpersoon
Paul Ewalds
Adviseur Beleid en Regelgeving, sectorsecretaris Betonmortel