Tasveld met betonnen balkons. Foto: Betonhuis
Materiaalbesparing, snelle levertijden en online bestellen is het succes van Mombarg Beton
Frank van der Drift, directeur van Mombarg Beton, viert dit jaar zijn tienjarig jubileum als directeur van het bedrijf. Met twintig jaar ervaring binnen Mombarg Beton, begon zijn reis na zijn studie bedrijfskunde en bouwkunde met een stage bij het toen nog in Mariënvelde gevestigde bedrijf. Sindsdien is het personeelsbestand gegroeid van 10 naar 55 medewerkers, verdeeld over drie teams in de fabriek, die Frank de kleuren rood, geel en grijs heeft gegeven.
Mombarg Beton is lid van Betonhuis BPN en een toonaangevende speler in de prefab betonindustrie. Het bedrijf blijft innoveren en verduurzamen om aan de groeiende vraag en veranderende marktvereisten te voldoen en produceert een breed scala aan betonnen producten, waaronder putten, wanden, trappen en balkons.
Groei en specialisatie
Het bedrijf is in de loop der jaren verhuisd van Mariënvelde via Doetinchem naar Ulft en heeft zich sterk ontwikkeld, vooral in de appartementenbouw. Frank vertelt trots: “We zijn daarin flexibel en zijn tegenwoordig sterk in het produceren van betonnen trappen, balkons en wanden. We maken ook nog steeds bijzondere putten, technische ruimtes en watersystemen. Daar ligt de oorsprong van het bedrijf en dat is gebleven.” Met een vaste klantenkring, waaronder namen als Dura Vermeer, Heijmans en Van Wijnen, heeft Mombarg Beton een sterke positie verworven in de woning- en utiliteitsmarkt. Ook middelgrote aannemers weten steeds vaker hun weg naar Mombarg te vinden, mede dankzij het ontwerpadvies en het maatwerk dat het bedrijf biedt.
Duurzaamheid en innovatie
Frank van der Drift heeft een duidelijke visie op duurzaamheid binnen de bouwsector. Ondanks de kostenfocus in grootschalige woningbouw, ziet hij een verschuiving richting duurzaam bouwen. “In de Grond-, Weg- en Waterbouw is men daarin al wat verder, maar daar heb je vaak te maken met gemeentelijke of provinciale opdrachtgevers. Het is een kwestie van tijd en dan volgt ook de appartementenbouw,” aldus Frank. Mombarg Beton heeft een aantal jaren geleden een duurzame koers ingezet, beginnend met een uitgebreide data-analyse van hun producten. Dit leidde tot een indrukwekkende 20 procent materiaalbesparing, voornamelijk door optimalisatie van de wapening in hun constructies. “Samen met leveranciers, constructeurs, ingenieurs en programmeurs heeft het team elk detail herzien en verbeterd. We hebben letterlijk elke haak en elke beugel opnieuw bekeken en berekend.”
Een nieuwe online markt
Met de oprichting van het platform Prefab Beton Online kan Mombarg een heel ander segment van de markt bedienen. Frank van der Drift legt uit: “We namen een groot risico. Na onze inventarisatie, de data-analyse en de ontwikkeling van onze configurator hebben wij delen daarvan online geplaatst. We begonnen met trappen en met een paar handelingen kan de klant een betonnen trap bestellen, compleet met KOMO en CE-keurmerk en constructieberekeningen. We hebben de stappen van offerte aanvragen, trap tekenen, constructieberekeningen en goedkeuring uit het proces gehaald. Daar moesten veel klanten aan wennen. En wij eigenlijk ook. Mensen kopen tegenwoordig een auto onlineen boeken een vakantie via het internet. Een betonnen trap moet dan ook kunnen, was onze gedachte.”
Automatisering en digitalisering
De weg naar duurzaamheid ging hand in hand met een focus op automatisering en online bestellen. Deze aanpak bleek een schot in de roos. Prefab Beton Online werd na de trappen configurator uitgebreid met modules voor kolommen en balkons. “Klanten kunnen nu zelfs kiezen voor beton met gerecyclede toeslagmaterialen, waarbij de gevolgen van hun keuzes direct zichtbaar zijn in prijs en duurzaamheid.” Het bedrijf heeft ook stappen gezet in digitalisering door hun calculatiemodule te koppelen aan diverse toeleveranciers, waaronder de wapening. Een bijkomend voordeel van de configuratie en de ingezette koers naar digitalisering is dat elk element een uniek artikelnummer meekrijgt. “Met de configurator kunnen we wel 50.000 unieke elementen maken. Met een QR-code is direct zichtbaar welk element het is en waaruit het is opgebouwd. Een soort materiaalpaspoort dat wij met de komst van de Wet Kwaliteitsborging al aan het ontwikkelen waren. Het uiteindelijke doel is een aantoonbaar paspoort voor elk individueel element, wat de traceerbaarheid en kwaliteit waarborgt.”
Betonsamenstelling
Het doel van Mombarg is om elke dag de mallen vol te krijgen met elementen die voldoen aan de duurzame vraag van de markt. “Bij Mombarg Beton werken we altijd met zelfverdichtend beton. Dit is een betonsoort met een hoge vloeibaarheid die na het storten niet meer verdicht hoeft te worden. Dit zorgt voor een egaal oppervlak én voor betere arbeidsomstandigheden, doordat de trilling en geluidsoverlast van verdichtingsapparatuur niet meer van toepassing is. Frank is trots op de betonnen producten die uit zijn fabriekshal komen: “het beton komt rechtstreeks van onze buurman, Betoncentrale Rouwmaat. Deze betoncentrale is CSC-Goud gecertificeerd en het moederbedrijf Rouwmaat sloopt zelf veel bouwwerken en verwerkt dit tot betongranulaat (zie foto) dat het benodigde en schaarse materiaal grind kan vervangen. Hierdoor is er een continue stroom van secundair materiaal beschikbaar zodat wij het mee kunnen nemen in de online configurator."
Toekomstvisie
Frank’s visie voor de toekomst van Mombarg Beton is helder en ambitieus. Hij wil de productie verder automatiseren en duurzamer maken, zonder grote stappen te nemen die moeilijk te beheersen zijn. “Bij ons is het twee stappen vooruit en soms één stap achteruit, maar we komen er wel! De stappen moeten niet te groot zijn,” zegt hij als hij met trots de fabriekshal laat zien. Met de opening van een nieuw kantoor in september en de voortdurende uitbreiding van hun configuratieprogramma, is Mombarg Beton klaar voor de toekomst. Frank wil op deze manier een betere wereld achterlaten voor zijn dochters en ziet de groei van het bedrijf en de automatisering als een positieve ontwikkeling: “Langzaam beginnen de leveranciers te wennen aan het idee dat producten online bestellen heel eenvoudig is en dat heel veel handelingen geautomatiseerd kunnen worden. De engineering en de kwaliteit zit in ons product. Met één druk op de knop ligt binnen vier tot zes weken het element op de bouwplaats. Met die snelheid zijn wij klaar voor.”