nieuwspagina

Internationale samenwerking stimuleert duurzame cementinnovatie

Auteur: Persbericht Ecocem Foto: Ecocem 2 april 2025 Laatste update 8 april 2025

Ecocem, Europees koploper in CO₂-arme cementtechnologie gaat samenwerken met de internationale cementproducent TITAN Group. Zij richten zich op de ontwikkeling van cement met een sterk verlaagde CO₂-voetafdruk, waarbij alternatieve bindmiddelen uit lokale bronnen centraal staan. Deze samenwerking biedt de betonsector nieuwe kansen om haar milieu-impact verder te verlagen én in te spelen op de toenemende vraag naar duurzame bouwmaterialen.

De samenwerking markeert de eerste commerciële toepassing van ACT – Ecocem’s schaalbare technologie voor CO₂-arm cement, in samenwerking met een traditionele cementproducent. In Griekenland wordt een maatwerkversie van ACT ontwikkeld waarbij het grootste deel van de klinker wordt vervangen door lokaal beschikbare secundaire grondstoffen. Deze innovatie vermindert de CO₂-uitstoot van cementproductie met wel 70%, zonder in te leveren op kwaliteit of verwerkbaarheid. Voor de betonsector in Nederland en België, waar de discussie over duurzaamheid, circulariteit en het beperken van de milieukostenindicator (MKI) hoog op de agenda staat, toont deze ontwikkeling aan hoe innovatie én samenwerking in de keten kunnen leiden tot concrete emissiereducties.  

Donal O'Riain, oprichter en Group Managing Director van Ecocem
Deze samenwerking laat zien dat CO₂-arm cement niet alleen een technische mogelijkheid is, maar een commerciële realiteit wordt. Door lokaal beschikbare SCM’s slim te benutten, bieden we een toekomstbestendige oplossing voor betaalbare decarbonisatie, zonder concessies aan prestaties.

Ervaringen bruikbaar voor Nederlandse markt

Waar in Nederland nu vooral gebruik wordt gemaakt van hoogovenslak als vervanger van klinker, wordt deze grondstof op termijn waarschijnlijk schaarser. Dit komt doordat de productie van ruwijzer in hoogovens, waarbij hoogovenslak als bijproduct vrijkomt, steeds verder afneemt door de verduurzaming van de staalindustrie (zoals de overstap naar elektrisch vlamboogovens zonder slakproductie). Deze ontwikkeling laat het belang zien van een bredere inzet van Supplementary Cementitious Materials (SCM’s), oftewel alternatieve bindmiddelen, zoals vliegas, pozzolanen of gecalcineerde klei. 

Uitvoering Roadmap Betonhuis

De inzet van alternatieven voor traditioneel cement past binnen het Betonakkoord. Met partners zoals Ecocem, die hun technologie nu ook in andere markten weten te valideren, ontstaan nieuwe mogelijkheden om versneld te verduurzamen, mits wet- en regelgeving meebeweegt. Betonhuis verwelkomt internationale samenwerkingen zoals deze als kansrijk voorbeeld voor de Nederlandse markt. Innovaties als ACT kunnen een sleutelrol spelen in het behalen van onze gezamenlijke klimaatdoelen. Betonhuis zet zich met het programma Uitvoering Roadmap CO₂ (werkgroep altrnatieve bindmiddelen) al langer in voor het versneld ontwikkelen en toelaten van deze bindmiddelen binnen de Europese normen, om te kunnen voldoen aan de stijgende duurzaamheidsambities van opdrachtgevers. 

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek, Public Affairs
0613049978