nieuwspagina

Kop van het Dok, Vlissingen

Auteur: Paul Engels Foto: Atelier PRO architecten, Mădălina Băghiceanu 5 oktober 2023 Laatste update 4 oktober 2023

Met een forse projectomvang met drie woontorens op een plint van stadswoningen, in totaal 182 appartementen, stuit je in de regel op de nodige haken en ogen tijdens de uitvoering. Echter, het project Kop van het Dok in Vlissingen kon door Bouwgroep Peters feitelijk uiterst soepel worden gerealiseerd. Met dank aan een gedegen voorbereiding door het bouwteam, informatiemodellen die hun werk doen, alsook door het meedenken van prefab betonfabrikanten over de inzet van vloersystemen en gewichtsbesparing van balkonplaten.

De realisatie van het omvangrijke complex viel ook projectleider Ewout Dek van Bouwgroep Peters uit Middelburg alleszins mee. “Het is lekker dat op de bouwplaats zaken keurig samenkomen, dat alles past zoals is ontworpen en geconstrueerd, dat leveringen van betonelementen en andere bouwmaterialen op tijd zijn en dat je de drie torens met twee torenkranen kunt optrekken. We hebben eerst de torens Dok I en Dok II parallel opgetrokken en toen de lagere toren Dok I op hoogte was, zijn we gestart met Dok III en het verder optrekken van Dok II. De bouwtijd is op deze manier van werken behoorlijk snel geweest. Medio vorig jaar werd de eerste toren opgeleverd en dit voorjaar de laatste toren. De eigenaren en huurders hebben ruime, duurzame appartementen met werkelijk prachtig uitzicht op de nieuwe jacht- en binnenhaven, de Westerschelde en de binnenstad van Vlissingen.”

Woontoren op plek van voormalige scheepshelling

De woontorens van 11 tot 17 verdiepingen hoog - de middelste toren meet 57 meter - liggen op de kop van het terrein van de voormalige Scheldewerf, waar Koninklijke Maatschappij De Schelde vanaf de oprichting in 1875 honderden schepen bouwde en vanaf de scheepshelling te water liet. De locatie is omgeturnd tot de levendige stadswijk Scheldekwartier, rond een nieuwe jacht- en binnenhaven. Ewout Dek: “Wij zijn als Bouwgroep Peters in dit gebied actief bij verschillende nieuwbouw- en renovatieprojecten, waaronder monumentale gebouwen. Zo is de timmerfabriek getransformeerd en van de machinefabriek wordt momenteel het casco hersteld. In de voormalige plaatwerkerij hebben wij Woonzorgcentrum Scheldehof gerealiseerd voor WVO Zorg. Dezelfde opdrachtgever heeft ook het project Kop van het Dok geïnitieerd, naar een ontwerp van Atelier Pro. Met als doelgroep 55plussers die zelfstandig kunnen wonen en bij een toekomstige zorgvraag gebruik kunnen maken van de diensten van Scheldehof. Via een loopbrug is er ook een directe verbinding tussen de gebouwcomplexen gecreëerd. Dok I zijn sociale en vrij sector huurwoningen (de bovenste vier bouwlagen), Dok II en III zijn koopwoningen. Het Scheldekwartier is nu goeddeels bebouwd; er wacht nog wel de realisatie van de imposante ZeeLandToren van 100 meter hoog, een icoon voor Zeeland.”

Ewout Dek projectleider van Bouwgroep Peters
Het bouwteam heeft dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van de prefab betonfabrikanten."

Combinatie prefab en in het werk gestort beton

Voor de drie woontorens van Kop van het Dok hoefde geen parkeergarage te worden gebouwd; bewoners kunnen gebruik maken van de reeds aanwezige, aanpalende parkeergarage Scheldeplein. Ook dat maakte de uitvoering eenvoudiger. De ruwbouw van de torens is uitgevoerd in een combinatie van in het werk gestort beton, met prefab betonnen breedplaatvloeren, geïsoleerde kanaalplaatvloeren voor de begane grond, kanaalplaten voor de dakvloer op de bergingen en prefab elementen voor kernen, liftschachten/trappenhuizen en stabiliteitswanden. De gebouwschil bestaat uit een binnenspouwblad van HSB-elementen met een gevel van baksteen ingevuld met kunststof kozijnen. De prefab betonnen balkonplaten zijn onafhankelijk van de montage van de vloeren er later aan bevestigd met het Isokorf® IQlick systeem van Schöck. “Deze werkwijze van namontage is minder stressvol omdat je niet gebonden bent aan het monteren en storten van de vloeren. Wel hebben wij het monteren van de balkons vrij snel gedaan met het optrekken van de torens. We konden zo de kozijnen klaarzetten op de balkons, omdat je de gevel en het gebouw zo snel mogelijk wind- en waterdicht wilt hebben.”

Expertise van de prefab betonfabrikanten zorgt voor inventieve oplossingen

In totaal heeft De Hoop Pekso (lid Betonhuis) 21.400 m² breedplaatvloer en ruim 1.900 m² kanaalplaatvloer geleverd. Ewout Dek: “Het bouwteam heeft dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van de prefab betonfabrikanten. Vanwege de grotere overspanningen is gekozen voor geïsoleerde kanaalplaten voor de begane grondvloer. Voor de verdiepingsvloeren zijn breedplaten met druklaag toegepast. De fabrikant heeft een optimaal legplan uitgewerkt en de elementen keurig op tijd geleverd. Dat liep als een trein. De betonnen balkonplaten en elementen voor kernen, liftschachten/trappenhuizen kwamen van Lammers Beton. Omdat de in de planvorming opgenomen balkonplaten op de grens van de toelaatbare belasting zouden zitten, heeft de fabrikant voorgesteld om de dikte van de balkonplaat te verminderen. Met qua dikte taps toelopende platen hadden we minder gewicht c.q. belasting op de gevels/vloeren. Dan moet je vervolgens wel een oplossing zoeken voor de bevestiging van de stalen bevestiging van de glazen balustrades - omdat de dikte van het beton minder is aan het uiteinde - maar ook dat is in bouwteamverband opgelost.”

De voorbereiding stak zeer goed in elkaar

De projectleider vervolgt: “Het is mooi om te zien dat alle informatiemodellen van de bouwpartijen keurig over elkaar konden worden gelegd. Het 3D model van constructeur IMd Raadgevend Ingenieurs zorgde voor een perfecte technische uitwerking van het ontwerp van Atelier Pro. Fabrikanten konden hier moeiteloos op aansluiten. Als projectleider sta je bij zo’n omvangrijk project voor een uitdagende klus, maar als de voorbereiding zo goed in elkaar steekt, dan vaart het proces er wel bij. Voor ons, voor opdrachtgever én voor bewoners die snel hun woning kunnen betrekken.”

‘Koninklijke’ appartementen

De bewoners hebben de beschikking gekregen over comfortabele, gelijkvloerse en rolstoeltoegankelijke woningen. De gasloze appartementen hebben een individuele warmtepomp. “We hebben werkelijk elke vierkante meter van de locatie gebruikt om WKO-bronnen te slaan. Er is door installateur Nobel Advies nog gekeken of we zonnepanelen op de daken konden plaatsen. Er waren echter bedenkingen over de verankering c.q. stormbestendigheid van zonnepanelen op dit soort daken van hogere woontorens pal aan de Zeeuwse kust. Bovendien praat je over misschien één paneel per appartement.” Zeker geen Zeeuwse zuinigheid, maar het bewijs dat alle keuzes bij Kop van het Dok vooraf door de bouwpartijen zorgvuldig zijn afgewogen. Het resultaat is ernaar: ‘Koninklijke’ appartementen binnen het Scheldekwartier, dat als stedelijke ontwikkeling zorgt voor een sterke impuls voor Vlissingen.

headschot-grijs.jpg
Contactpersoon
Vacature
Adviseur Techniek en Verduurzaming, Bestuursondersteuning Constructief Prefab