nieuwspagina

Geprinte betonnen brug in Venetië: innovatief en duurzaam

Auteur: Kees Jansen i.o. Betonhuis Foto: Screenshot uit youtube film 26 oktober 2021 Laatste update 4 maart 2023

In een tuin in Venetië staat een prachtige nieuwe betonnen brug. Het is een bijzonder en innovatief bouwwerk. De brug komt namelijk uit de 3D-printer, heeft geen wapening en is volledig te demonteren. Bovendien is er veel minder beton gebruikt dan wanneer er op traditionele wijze gebouwd zou zijn. Het is een blauwdruk voor duurzaam bouwen met beton.

De brug -met de naam Striatius- is gebouwd door Block Research Group van de Zwitserse universiteit ETH Zürich en de Computation and Design Group van Zaha Hadid Architects (ZHA CODE), in samenwerking met beton-3Dprintspecialisten incremental3D. Het bedrijf Holcim leverde het mengsel voor de geprinte brug.

Digitaal en circulair

,,Striatus creëert een nieuwe taal voor beton die digitaal, ecologisch geavanceerd en circulair is van ontwerp", zegt Holcim-CEO Jan Jenisch. ,,Het gebruikt beton op zijn best, met een minimale hoeveelheid materiaal voor maximale sterkte.” Het project is bedoeld om de nieuwe manier van bouwen met beton te demonstreren, met minder beton en eenvoudig te demonteren en hergebruiken. Het laat zien dat het mogelijk is om met minder materiaal te bouwen, zonder afbreuk te doen aan de goede eigenschappen van beton. ,,Beton op z’n best”, aldus Jenisch. De brug in Venetië heeft een lengte van 16 meter en is gemaakt van 53 holle, 3D-geprinte betonblokken. Elk blok is gemaakt van 500 dunne lagen beton. Die worden op hun plaats gehouden door compressie en kennen geen wapening of bindmiddelen.

De brug -met de naam Striatius- is gebouwd door Block Research Group van de Zwitserse universiteit ETH Zürich en de Computation and Design Group van Zaha Hadid Architects (ZHA CODE).

Holle 3D geprinte blokken

Doordat de geprinte blokken hol zijn is tot 70 procent minder materiaal gebruikt ten opzichte van gebruikelijke bouwmethoden. ,,En dat zonder concessie te doen aan esthetiek of prestaties", aldus Jenisch. Volgens hem biedt 3D-printen met beton op deze manier ‘een oneindig aantal mogelijkheden’ om meer te bouwen met minder materiaal. ,,Van complexe infrastructuurprojecten tot betaalbare woningen." De blokken waaruit de brug in Venetië bestaat, zijn 3D-geprint door een robotarm met zes assen. Die beschikt over een printkop die niet-uniforme en niet-parallelle lagen kan printen. De meeste 3D-printtechnologieën bouwen door een reeks vlakke horizontale lagen te stapelen. Het nieuwe 3D-printen maakt het mogelijk om gebogen componenten te maken die structureel zonder enige wapening kunnen worden gebruikt. Doordat er geen metaal en ook geen lijm is gebruikt om Striatus te versterken kan de brug eenvoudig uit elkaar gehaald worden en opnieuw gebruikt worden of gerecycled.

Blauwdruk voor duurzaam bouwen

Jenisch: ,,Met zijn slimme ontwerp zet Striatus een nieuwe blauwdruk voor de toekomst van duurzaam bouwen, minimaal materiaalgebruik, lage ecologische voetafdruk en circulariteit." Voor wie de brug met eigen ogen wil gaan bekijken: de Striatus is te zien in Giardini della Marinaressa en wordt beheerd door het Europees Cultureel Centrum in Venetië.