nieuwspagina

Snel en steigerloos bouwen met prefab beton

Auteur: Betonhuis communicatie Foto: Betonhuis 4 juni 2024

De Coninxpoort wordt één van de hoogste gebouwen van Lelystad. In het woongebouw komen 96 appartementen. De toren wordt opgebouwd uit prefab casco’s en een prefab gevel. Zo kan er snel en steigerloos gebouwd worden. “Binnen zes dagen bouwen we één verdieping,” aldus projectleider Christian Schuurman van Trebbe. Bovendien biedt Trebbe op deze manier het hoofd aan het tekort aan goede vakmensen. Alle prefab onderdelen zijn onder gecontroleerde omstandigheden vervaardigd. Dat komt de kwaliteit van het product ten goede. 

Woontoren De Coninxpoort wordt door Trebbe gebouwd in opdracht van woningcorporatie Centrada. Het gebouw is ontworpen door Inbo architecten en krijgt 14 bouwlagen. In De Coninxpoort komen studio’s en appartementen met één, twee of drie slaapkamers. De woningen krijgen diverse oppervlaktes van 36m2 tot en met 100m2. Een gevarieerd aanbod aan huurwoningen dus. Bouwen met prefab beton was voor Trebbe niets nieuws. De combinatie van een prefab beton cascomet kant-en-klare gevels echter wel. “Het proces vraagt meer voorbereiding,” legt Schuurman uit. “Denk aan de engineering van de prefab elementen. Het geheel moet precies in elkaar passen. De betonproducenten Bestcon en Constar maakten elk hun eigen tekeningen, maar er was daarbinnen sprake van afstemming.” Voor Bestcon, die de wanden en vloeren voor het casco levert, was het best een puzzel. “Vanwege de verschillende afmetingen van de woningen, is geen bouwlaag hetzelfde,” aldus werkvoorbereider Dèniel Juliana van Bestcon. 

Just-in-time logistiek

Bouwen met prefab beton betekent vooraf meer planning. Het gaat vooral om logistiek. “Op de bouwplaats heb je minder ruimte nodig, maar je moet er wel voor zorgen dat de vrachtwagens er kunnen komen. Daarom hebben we de toegangswegen geasfalteerd. Normaliter volstaan wegen van puingranulaat,” legt Schuurman uit. “In de aanloop ben je qua engineering en productie meer tijd kwijt, maar deze tijd wordt daarna ruimschoots goed gemaakt.” Iedere bouwlaag wordt binnen zes dagen gerealiseerd. Een bouwlaag bestaat uit 14 prefab betonnen sandwichelementen met daartussen prefab betonnen bouwmuren van het cascosysteem. Montagebedrijf Gejamont monteert in opdracht van Bestcon per verdieping de 14 sandwich gevelelementen, bouwmuren en vloeren just-in-time op de bouwlocatie. 

betonhuis_coninxpoort_02.jpg

De kracht van Coninxpoort: gevarieerde woningen, prefab, steigerloos bouwen. In Lelystad ontwikkelt en realiseert Trebbe dit woongebouw voor woningcorporatie Centrada. Deze woontoren bestaat uit 96 appartementen met een gevarieerd aanbod. Dit sluitstuk in de ontwikkeling van Hooghe Bomen wordt één van de hoogste woongebouwen in Lelystad.

Kant-en-klare gevels

Constar produceert de sandwich gevelelementen en stalt de prefab elementen op hun terrein. Ze maken ook de trappen en balkons. Bestcon levert de massieve vloeren en wanden. De balkons worden bij Bestcon aangestort en zo verbonden met de prefab vloeren. Op het tasveld in Meppel worden de gevelelementen afgemaakt door onderaannemers. Ze voegen onder meer kozijnen en ramen toe. Ieder element wordt vervolgens door Trebbe gecontroleerd, voor ze naar de bouwplaats worden gebracht.  Daar worden ze per verdieping klaargezet voor montage. 

Veilig en steigerloos

Groot voordeel bij dit project is dat er met kant-en-klare gevels wordt gebouwd. Er zijn dus geen steigers en gevelconstructies meer nodig. Dat komt de veiligheid op de bouwplaats ten goede. “De bouwplaats is schoner, door minder opslag en afval. Voor de buurt betekent dit minder lang overlast,” aldus Schuurman. Als alles volgens planning verloopt wordt het hoogste punt van De Coninxpoort rond de zomervakantie bereikt. “Als dat allemaal lukt, dan ben ik daar wel trots op. De onderlinge samenwerking verloopt goed, de sfeer op de bouw is goed en dat maakt dat ik tevreden ben.  Zo tevreden dat dit project naar meer smaakt,” besluit Schuurman. 

Taco van den Broek
Contactpersoon
Taco van den Broek
Sectorsecretaris Constructief Prefab, Bestrating, Stenen en Blokken