nieuwspagina

Waar een kleine betonfabriek groot in is

Auteur: Remco Kerkhoven Foto: Betonhuis 29 juni 2023 Laatste update 30 juni 2023

“Hier werkt een leuke ploeg van vijf man. Er zit er iemand bij met 45 jaar ervaring ”, daarmee begint Wim Evers zijn verhaal. “Dit is een klein betonbedrijf met een lange geschiedenis. Wij willen het levenswerk van Berry Auwens voortzetten”, vult Teus van Beek aan. Sinds 1 januari 2023 zijn beide jonge mannen directeur van Betonfabriek de Aam uit Kesteren.

Toen Wim Teus vroeg om het bedrijf samen over te nemen, hoefde hij niet lang na te denken. “Ik was meubelmaker en ik had mijn eigen bedrijf  dat  niet echt lekker liep. Voordat ik bij de Aam begon, moest ik eerst bij Wim in de leer. Daarna zijn wij er met z’n tweeën ingedoken” aldus Teus. Wim had al de nodige waardevolle kennis en ervaring in ontwikkeling van beton op zak. Hij is eigenaar van Dikkenberg Beton, een familiebedrijf dat al klaar is voor een sterke toekomst. “Klanten kiezen voor kwaliteit en snelle en persoonlijke service. Bij Dikkenberg zijn wij verder met circulariteit en die ervaring nemen wij mee naar de Aam.”

Betonnen wegmarkeringen

De Aam is meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de productie van betonproducten voor wegmarkeringen. Wim en Teus vertellen met trots dat ze een groot deel van de markt bedienen. “Ook hier staan wij voor klantgericht denken en korte leveringstermijnen. We hebben orders van vier tot wel 1.000 stuks.” In de productieloods staan zeven verschillende kleine productie-units die garant staan voor een hoge mate van flexibiliteit aan producten. Met deze machines maakt betonfabriek de Aam verschillende soorten wegmarkeringstegels. “Dit zijn betonnen stoeptegels bedrukt met een herkenbaar symbool of letter erop, zoals bijvoorbeeld een tegel met de letter P voor parkeerplaats. Maar ook stenen met driehoeken (haaientanden) erop en geleidetegels zitten in het assortiment. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken of wij kunnen het maken.”

Handwerk

“Bij de overname twijfelden wij geen moment over onze aanpak. We hebben een heldere focus en er staan hier prima machines. De mensen hebben alle kennis in huis. En daarom willen wij niet direct van alles veranderen.” Teus ziet veel overeenkomsten met het maken van meubels, maar er zijn ook verschillen: “hout is hout, maar beton is nog geen beton. Niet alle mengsels zijn hetzelfde en als je wilt experimenteren met nieuwe duurzame of circulaire materialen dan reageert alles toch net weer wat anders. Het afwerken en de aandacht die het product nodig heeft komt overeen met het maken van een meubelstuk. De markt is anders. Hier werken we niet voor particulieren en dat geeft toch wat meer rust.” 

Kleur en vorm

Op het tasveld staan veel verschillende eindproducten. Van knikkerpotjes tot kleurklinkers en verschillende tableautegels. Speciaal voor blinden en slechtzienden maakt het bedrijf uit Kesteren waarschuwingsmarkeringstegel. “De rubberen tegel voldoet al lang niet meer als waarschuwingstegel voor blinden en slechtzienden. Deze betonnen tegel is een prachtig alternatief. Wij maken ze niet alleen voor de Nederlandse markt, maar ook voor België en Duitsland. De eisen zijn per land verschillend en dat zie je terug in de vorm op de tegel.” De visie van beide ondernemers is duidelijk. Ze hebben de fabriek overgenomen zoals het is en leren van de mensen die er al lang werken en brengen nog weinig veranderingen aan. “Als je direct alles gaat veranderen en je weet weinig van het oude proces, dan heb je niets om op terug te vallen”, laat Wim weten.

Wit Cement

Betonfabriek de Aam maakt gebruik van wit cement en kleurstoffen voor de deklagen van de markeringstegels. “De unieke uitstraling van lichter cement gaat goed samen met de producten die wij maken.” Volgens de heren zijn de kleur wit en de kleur blauw de moeilijkste kleuren om te maken. “Een helderwit beton maak je niet met het traditionele portlandcement. Wij gebruiken wit cement. Dit is een cement op basis van een ijzervrije portlandcementklinker. Nu is het de kunst om dit proces te verbeteren en duurzamer te maken. Als je veel kleuren gebruikt dan heb je een bewerkelijk proces. Je moet alles goed schoonhouden. Klanten zien vaak alleen maar de tegel en hebben vaak geen idee hoeveel tijd en energie het kost.”

Verduurzamen

Wim en Teus willen ook verduurzamen. De focus ligt eerst op het proces, dan volgt langzaam de uitvoering van het stappenplan om te verduurzamen, terwijl ze de fabriek draaiende willen houden. “We willen innoveren, ontwikkelen en verduurzamen om een kwalitatief goed en duurzaam product te kunnen blijven maken. Bij Dikkenberg beton gebruiken we het secundaire materiaal van Reko. Deze ECO-Filler beschikt ook over latent hydraulische eigenschappen. In combinatie met diverse cement types draagt dit bij aan de sterkte-ontwikkeling van het beton, hierbij is gebleken dat het ca. 30% cement kan besparen. Dit werkt prima bij een wat natter mengsel, maar is in deze fabriek nog niet geschikt. Hier werken we met aardvochtig beton en dat reageert toch weer anders. Het blijft dan experimenteren. ”

Gepassioneerd personeel

“Ons vak is een ambacht en gemotiveerd personeel is lastig te vinden.” In 1955 startte de Aam als een van de eersten in Nederland met de productie van betonstraatstenen. De standaardkleuren waren grijs, zwart, rood en heidepaars. De medewerkers waren echte betonvakmannen en die kennis verdwijnt uit de markt. Jonge mensen hebben daar weinig interesse meer in, het werken met de handen loopt terug.  Teus en ik vinden het leuk om het levenswerk van een ander voort te zetten en daarbij nieuwe technieken toe te passen. Beton is een enorm duurzaam product en we kunnen dat alleen maar duurzamer maken. Wie daarbij wil helpen kan zich direct bij ons melden”, lacht Wim tot slot.

Vertel uw verhaal

Onder het motto 'De mooie eigenschappen van beton' zoekt Betonhuis opdrachtgevers, architecten, adviseurs, stedenbouwkundigen, leveranciers en gebruikers die hun kennis van duurzaam beton in de bouw willen vertellen. Via de website van Betonhuis wordt direct toepasbare kennis over de mogelijkheden en pluspunten van het toepassen van beton in gebouwen en constructies ontsloten. Kennis over circulair bouwen, bekende en wellicht minder bekende duurzame eigenschappen en prestaties van beton als bouwmateriaal. Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Remco Kerkhoven.

Remco Kerkhoven
Contactpersoon
Remco Kerkhoven
Adviseur Marketing, CSC, Communicatie, Statistiek
0613049978