kennispagina

Monolietvloeren: 7 vragen en antwoorden over een afgewerkte bedrijfsvloer

Auteur: Betonhuis Foto: Cementbouw 31 maart 2020 Laatste update 12 december 2022

Een monolietvloer nodig? Een slimme keus, want een monolietvloer is slijtvast, snel te realiseren en ook nog eens zeer duurzaam. In dit artikel vertellen we meer over monolietvloeren. Wat zijn de voordelen van een monolietvloer? Hoe wordt een monolietvloer ontworpen? En waar moet je rekening mee houden? 

Voor vragen kun je natuurlijk contact opnemen met Betonhuis. Ook hebben we een brochure geschreven, die je hier kan downloaden. In de brochure geven we verwerkingsadviezen voor aannemers, onderaannemers en opdrachtgevers van monoliet afgewerkte betonvloeren. Het informatieblad bevat betrouwbare informatie van betontechnologische adviseurs.

Wat is een monolietvloer?

Een monolietvloer is een betonvloer waarvan het oppervlak direct glad wordt afgewerkt. Dit afwerken wordt mechanisch afspanen - oftewel vlinderen - genoemd. Er wordt geen afwerklaag of dekvloer toegepast. Dit is anders dan bij de meeste betonvloeren, waarbij de afwerklaag een zandcement dekvloer is. Een monolietvloer is egaal, glad en hard.

Wat zijn voordelen van monolietvloeren?

De toplaag en de constructievloer zijn geïntegreerd, waardoor een monolietvloer snel gerealiseerd kan worden. Daarnaast is een monolietvloer zeer vlak en is de toplaag slijtvast. Nog slijtvaster? Dan kan er tijdens de afwerking toeslagmateriaal worden ingestrooid, eventueel aangevuld met cement.  Verder zijn betonmengsels voor monoliet afgewerkte vloeren makkelijk te transporteren. Een monolietvloer kan zwaar worden belast, heeft een hoge duurzaamheid en is circulair. Ten slotte is deze verantwoord geproduceerd (CSC).

In deze animatie behandelen wij de aspecten die voor de werkvoorbereiding van belang zijn zoals plannen, bestellen en opstelplaatsen. Ook worden enkele ontwerpaspecten van een monolietvloer besproken.

Waar vind je de meeste monolietvloeren?

De meeste bedrijfsvloeren zijn monolietvloeren, zoals in autogarages, bedrijfshallen en schuren en magazijnen. Veel loodsen en parkeergarages hebben ook monolietvloeren. Doordat monolietvloeren glad zijn, kunnen palletwagens en heftrucks vlot worden verreden. Monolietvloeren zijn namelijk eenvoudig schoon te maken. Dit komt omdat een monolietvloer zo vlak als een spiegel is. Vet en vuil kunnen niet makkelijk hechten aan de vloer. Ook kunnen monolietvloeren zwaarder worden belast. Verder gaat het beton langer mee. 

Een monolietvloer ontwerpen: wat zijn aandachtspunten?

Als een opdrachtgever een monolietvloer wil, dan is het verstandig om te kijken naar constructieve functies en gebruiksfuncties. Stel, je hebt een koelhuis, wat is de invloed van een lage temperatuur op de vloer? Of denk aan de belasting van een vloer. Vliegtuigbouwers willen verzekerd zijn dat een monolietvloer flink belast kan worden. Een monolietvloer kan krimpen, dus scheurvorming moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Bij beton is sprake van meerdere vormen van krimp, zoals plastische krimp, hydratatiekrimp, thermische krimp en uitdrogingskrimp. Scheurvorming kan beperkt worden door te storten op een vlakke ondervloer of op een folie. Ten slotte moet er aandacht zijn voor de betonsamenstelling en de instrooilaag. In geval van de instrooilaag wordt de oppervlaktekwaliteit van de monolietvloer wat betreft slijtvastheid en stootvastheid flink verbeterd. In werkplaatsen worden zeer harde granulaten gebruikt, zoals carborundum, korund en amaril. Bij zeer intensief gebruik of bij kans op roest adviseren we metaalgranulaten.

In deze animatie behandelen wij de aspecten die voor de uitvoering van belang zijn zoals storten, nabehandelen en afwerken.

Wat zijn aandachtspunten bij de aanleg van een monolietvloer?

Er zijn allerlei aandachtspunten waar een aannemer of uitvoerder rekening mee houdt. De ondergrond is belangrijk. Is er een verdicht puinbed als ondergrond? Dan moet het droge puin bevochtigd worden. Ligt er schuimbeton? Dan is er geen warmteafdracht aan de ondergrond en ontstaat er een hogere temperatuurpiek in de vloer tijdens verharding. Ook de locatie is van belang. Is het een monolietvloer in een bedrijfshal? Dicht alle deuren en ramen tijdens de stort en het verharden om tocht te voorkomen. In de open lucht? Let dan op weeromstandigheden, zoals kou, wind en regen. Overleg altijd met een betontechnoloog van een bij Betonhuis aangesloten betoncentrale voor een goed eindresultaat.

Hoe kunnen putjes voorkomen worden bij een monolietvloer?

Als er natuurlijke toeslagmaterialen worden gebruikt - zoals zand en grind - dan is er een risico dat houtdeeltjes en versteend hout aan het oppervlak zichtbaar worden en putjes veroorzaken. Dit kan later gerepareerd worden. Liever volledig voorkomen? Gebruik dan gebroken toeslagmateriaal, zoals graniet of kalksteen. Dit materiaal is vaak niet standaard op voorraad bij een betoncentrale, dus informeer naar de mogelijkheden.

Waar kan ik meer informatie vinden over monolietvloeren?

In zowel de brochure als de checklist over de monolietvloer, geschreven door de specialisten van Betonhuis, vind je meer informatie over de samenstelling van betonmortel voor monolietvloeren en wat te doen om een optimaal resultaat te krijgen.

Download de brochure De monolietvloer en de Checklist voor de monolietvloer.

Wilfred Oosterling
Contactpersoon
Wilfred Oosterling
Adviseur Bouwtechnologie, KAM