De Bosco Verticale zijn twee wolkenkrabbers in de Italiaanse stad Milaan met respectievelijke hoogtes van 111 en 76 meter. Foto: Adobestock
Betonhuis tekent manifest Bouwen voor Natuur
De komende tien jaar krijgt Nederland er bijna een miljoen woningen bij. Bouwers, banken, ontwikkelaars en natuur- en milieuorganisaties zien volop kansen om steden en dorpen te vergroenen, zodat biodiversiteit meer ruimte krijgt. Hun gezamenlijke pleidooi staat in het manifest Bouwen voor Natuur. Betonhuis heeft dit manifest ook ondertekend. "Projecten die natuurinclusief zijn, kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de lokale biodiversiteit. Ze versterken de kwaliteit van de directe leefomgeving van bewoners van de gebouwen. Beton past in die visie", aldus Ron Peters, directeur Betonhuis.
Het manifest is ondertekend door diverse partijen. Initiatiefnemers zijn milieuorganisaties Natuur & Milieu, NL Greenlabel en Vogelbescherming Nederland. Ook Nederlands grootste bouwbedrijven Volkerwessels, Ballast Nedam, BAM Wonen en Heijmans onderschrijven de oproep. Eerder dit jaar is het manifest aangeboden aan de politiek zodat het nieuwe kabinet hiermee aan de slag kan.
Ontwikkelaars, bouwers en producenten
De opstellers van het manifest willen een ‘natuurstandaard’ voor nieuwbouw. Omdat maatregelen voor natuur nu niet verplicht zijn, zit ‘natuur’ meestal niet in de aanbestedingseisen. Dit is heel nadelig voor bedrijven die wél aandacht besteden aan duurzaamheid en ecologie in hun voorstel. "Architecten hebben al decennialang de wens om planten te laten groeien op beton. We weten dit dankzij nze workshops experimenteel beton. Daar zien we steeds met varianten op het onderwerp. Ook veel bedrijven die bij Betonhuis zijn aangesloten, brengen producten op de markt die goed aansluiten bij het manifest.", aldus Peters.
Kansen met nieuwbouw
Het manifest beschrijft drie groene ‘bouwstenen’ die in ieder nieuwbouwproject een plek moeten krijgen. De eerste, Natuur in de woning, beschrijft verblijfruimtes of nestelstenen in gevels en daken voor vogelsoorten als de huismus, gierzwaluw (zie voorbeeld) en vleermuis. Het tweede punt, Natuur rondom de woning, gaat in op groene daken, groene gevels, natuurlijke tuinen. Het laatste punt, Natuur in de buurt, spreekt voor zich: meer parken en perken in iedere wijk, met daartussen verbindingsroutes voor dieren. "Beton biedt veel mogelijkheden. Van nestkastjes tot bijenhotels, maar ook het direct laten groeien van planten op beton. Een mooi voorbeeld is het depot van Boijmans Van Beuningen. Daar is beton een drager voor planten en bomen. De levensduur van het beton is lang genoeg om een boom eeuwenoud te kunnen laten worden. De daktuinen en -terrassen op het gerenoveerde appartementengebouw De Boel leveren niet alleen een fraai uitzicht, maar geven ook een stukje natuur terug aan de stad."
Visie Betonhuis
Het ondertekenen van het manifest past in de visie van Betonhuis. Peters: "Onze leden geloven in de esthetische eigenschappen en betrouwbare functionaliteiten van beton. Wij ondersteunen ze door beton te promoten als hét duurzame bouwmateriaal van het verleden, heden en toekomst. Maar duurzame materialen maken een bouwwerk nog niet duurzaam. Wij realiseren ons hoe belangrijk de natuur is. Nieuwbouwwijken geven ons de kans de natuur weer terug te halen. De kracht en vormvrijheid bieden volop mogelijkheden om producten voor de natuur te maken. Dat maakt beton de duurzame keuze voor de lange termijn."