Geopolymeerbeton (GPB)

Geopolymeerbeton (GPB), in andere landen ook wel alkalisch-geactiveerd beton of beton met een anorganisch bindmiddel genoemd, is geen nieuw bouwmateriaal. Het werd in het verleden al succesvol toegepast, bijvoorbeeld in de voormalige Sovjet-Unie. 

Duurzaamheidsverslag 2022

Met trots presenteren wij het tweede Nederlandse duurzaamheidsverslag van Betonhuis in haar rol als RSO van CSC. In dit verslag nemen wij u mee door het certificeringsproces van The Concrete Sustainability Council (CSC), de wereldwijde standaard voor duurzaamheid in de betonketen. Hiermee tonen we aan dat wij ons inzetten voor een groene toekomst en duurzaamheid serieus nemen.

Activiteitenverslag 2022

Meer dan ooit ging het afgelopen jaar over een duurzame toekomst. Ook bij Betonhuis was én is dat hét thema waar alles om draait. Waarbij we vooral goed kijken naar hoe we het duurzame en groene verhaal over beton beter kunnen vertellen en hebben vertaald naar onze kernactiviteiten.

Duurzaamheidsverslag 2021

Dit is het eerste Nederlandse CSC duurzaamheidsverslag. Met dit verslag nemen wij u mee door de certificering van The Concrete Sustainability Council (CSC). CSC is de wereldwijde standaard voor duurzaamheid in de betonketen en tonen we aan dat wij de groene toekomst serieus nemen.

Het duurzaamheidsverslag moet aan bepaalde eisen voldoen. Daarom volgen we de standaard van het Global Reporting Initiative. Dit is door CSC internationaal een aanvaard systeem voor duurzaamheidsverslaggeving. GRI zorgt ervoor dat bedrijven op eenduidige wijze rapporteren.

Bouwen aan een circulaire economie met beton

De transitie naar een circulaire economie versnellen met behulp van beton? Het kan!

De betonindustrie zet zich volledig in om circulaire doelstellingen te bereiken in 2030. De doelen zijn om de CO2-uitstoot met 50 tot 60% te verminderen ten opzichte van 1990 en om 100% van alle betonafvalstromen om te zetten in nieuwe producten. Om deze doelen snel en effectief te bereiken, biedt Betonhuis actieve ondersteuning aan de sector door middel van kennisdeling en praktische oplossingen.

Vergelijking bouwmaterialen op duurzaamheidscriteria

In de bouw wordt een grote verscheidenheid aan bouwmaterialen gebruikt met verschillende kenmerken. Een belangrijk punt van aandacht is de duurzaamheid van een bouwconstructie. Die is vaak gebaseerd op verschillende normen en richt zich vaak op de eigenschappen van individuele bouwmaterialen.

Betonhuis vindt het van groot belang dat een constructie in zijn totaliteit wordt beoordeeld op basis van feitelijkheden en juiste data. Zo kunnen we weer appels met appels vergelijken. En dat helpt de bouwsector om een afgewogen keuze te maken die bijdraagt aan een kleinere footprint.

Activiteitenverslag 2018

Eén jaar Betonhuis, het eerste jaarverslag. Een bijzonder moment. Op 1 december 2017 is Betonhuis formeel opgericht. Als Betonhuis zetten we ons elke dag in om onze cement- en betonbranche goed te vertegenwoordigen. Wij zijn een schakel in het gehele bouwproces. We hebben verschillende ledenbijeenkomsten georganiseerd, en een belangrijk thema is het Betonakkoord. Maar onze focus blijft op onze speerpunten: belangen behartigen, verduurzamen en kennis delen.

Activiteitenverslag 2020

In het voorjaar 2020 werd de wereld, en daarmee ook Nederland, getroffen door COVID-19. De bouw is door alle inspanningen gelukkig niet zoals veel andere sectoren compleet op slot gegaan. Op veel voor de industrie belangrijke dossiers is ook dit jaar weer veel werk verzet, in dit activiteitenverslag leest u meer hierover.

Activiteitenverslag 2021

Het jaar 2021 is een jaar geweest van een groeiende economie waarbij de betonindustrie een onmiskenbare rol speelt in het mede realiseren van de enorme bouwopgave. Om u mee te nemen in de concrete activiteiten, issues en dossiers waarop in 2021 is gewerkt voor de industrie hebben we dit activiteitenverslag opgesteld.

Duurzaamheidsverslag 2018-2019 Betonhuis Betonmortel

Sinds 1990 (referentiejaar conform afspraken klimaatconferentie Parijs 2015) is al veel bereikt op het gebied van CO2-reductie in de betonketen. De betonketen loopt in Nederland wereldwijd voorop in reductie van CO2-emissies en wordt internationaal als proeftuin gezien. Maar gezien de recente ontwikkelingen is extra inspanning vereist.
Goed nieuws: de sector Betonmortel van Betonhuis is er klaar voor.

Versie 3 december 2021