Beton en circulariteit
Circulair
Beton is circulair. Van beton kunnen duurzame bouwwerken worden ontwikkeld die aanpasbaar zijn aan nieuwe bestemmingen of gebruikseisen. Of die in zijn geheel verplaatst kunnen worden. Daarnaast kan maar liefst 100% van het materiaal worden hergebruikt. Als betonelementen of als betongranulaat (gerecycled beton) of zelfs terug worden gebracht tot de originele grondstoffen zand, grind en cement.
100+ jaar
We bouwen natuurlijk om te laten staan. Betonnen bouwwerken kunnen zeker 100 jaar worden gebruikt. Casco’s zijn flexibel en remontabel; gemakkelijk aanpasbaar naar een nieuwe functie. Alleen als het echt niet anders kan worden ze gedemonteerd en gerecycled. Het materiaal gaat nooit verloren.
Remontabel
Flexibiliteit in het ontwerp van (nieuw-)bouw biedt mogelijkheden voor hergebruik in de toekomst.
Aanpasbaar
Via een ‘donorskelet’ of ‘betontransplantatie’ wordt een oude constructie deels hergebruikt in nieuwbouw.
Circulair bouwen begint bij circulair ontwerpen
Vanwege zijn lange levensduur is beton van grote waarde. Al decennia lang worden betoncasco’s van gebouwen uitgekleed en van nieuwe installaties en gevels voorzien wanneer de functie van het gebouw veranderd. Gebouwen moeten meer en meer mee kunnen bewegen met veranderende wensen. De keten wordt de komende jaren verder uitgedaagd om na te denken over ontwerpen op basis van aanpasbaarheid, nu en in de toekomst. Kijk niet alleen naar het initiële gebruik, maar naar de totale gebruiksfase.
Een volledig circulaire economie in Nederland in 2050
Dat is waar onze overheid naartoe wil. Circulair beton draagt hieraan bij. Als verplaatsen of demonteren niet meer kan, dan wordt het beton gegranuleerd (vermalen). Beton bestaat uit cement, zand, grind en water. Betongranulaat kan zowel het zand als het grind vervangen. Circulair beton moet aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Vervuiling van PUR-resten, houtdeeltjes en staaldraadjes benadelen namelijk de kwaliteit van het beton in sterkte, oppervlakte indringbaarheid en esthetische kwaliteit.
CB'23
Betonhuis is betrokken bij leidraden Circulair Inkopen en Circulair Ontwerpen
100% recycling in 2030
In het Betonakkoord is als doel opgenomen dat in 2030 100% van het vrijkomend beton uit oude constructies wordt gerecycled als grondstof voor nieuw beton.
Kansen voor de toekomst
Beton granuleren is een goede recyclingoptie, maar er liggen meer kansen voor onze toekomst. Het volledig terugbrengen van betonpuin naar de originele grondstoffen cement, zand en grind komt namelijk steeds dichterbij. Thermisch behandelen en het gebruik van een hoge elektrische puls bevinden zich nog in de ‘laboratoriumfase’, maar met de ‘slim breken techniek’ wordt zand, grind en cementsteen in Nederland nu al van elkaar gescheiden. Al deze technieken zijn volop in ontwikkeling en bieden nog meer uitkomsten voor een circulaire toekomst.